Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Katwijkse stamppot van rauwe andijvie

Katwijkse stamppot van rauwe andijvie

De ansjovis zorgt voor een verrassend geheel.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram andijvie
  • stukje ui
  • 150 gram rundergehakt
  • peper, nootmuskaat
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • ca. 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Maak de andijvie schoon en snijd de groente in smalle repen.
  3. Snijd het stukje ui fijn.
  4. Maak het gehakt aan met peper, nootmuskaat en de ui. Vorm er kleine balletjes van.
  5. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine in 8 minuten gaar en bruin.
  6. Wrijf de ansjovisfilets met de olie tot puree.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  9. Schep de andijvie erdoor en warm dit goed door.
  10. Meng de ansjovispasta door de stamppot en schep de gehaktballetjes erop.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker door een salade of bijvoorbeeld in deze Balinese groentesoep. Voeg dan geen extra zout toe.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Andijvie heeft deze maand (mei) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat ansjovis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese ansjovis met MSC, uit de Middellandse zee is tweede keus.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 575 kcal 575 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 8 gram 8 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,9 gram 0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept