Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
Recept van het Voedingscentrum: Hasselback aardappelen met venkel en varkenshaas traybake

Hasselback aardappelen met venkel en varkenshaas traybake

'Hasselbacken' is een kooktechniek waarbij aardappelen of groente aan de bovenkant worden ingesneden, maar nét niet helemaal door. Voordat ze worden afgebakken in de oven worden ze op smaak gebracht met olie en kruiden.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 525 kcal

Ingrediënten

  • 400 gram (vastkokende) aardappelen
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 eetlepels (olijf)olie
  • 400 gram venkel
  • 1 (rode) ui
  • peper
  • 200 gram varkenshaas
  • 3 plakjes ontbijtspek

Materialen

Bakpapier, bakplaat

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Was de tijm en hak grof.
  3. Was de aardappelen en snijd om de halve centimeter diep in, maar niet helemaal door.
  4. Steek in de inkepingen de tijm en wrijf in met de helft van de olie.
  5. Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de aardappelen 30 minuten in de hete oven.
  7. Maak de venkel en ui schoon. Snijd de venkel in de lengte in plakken en de ui in halve ringen.
  8. Meng de groente met de rest van de olie en wat peper.
  9. Verdeel de groente naast de aardappelen op de bakplaat en zet de oven op 180 °C. Bak 10 minuten.
  10. Bestrooi de varkenshaas met wat peper.
  11. Wikkel de spek om de varkenshaas en was je handen. 
  12. Leg de varkenshaas in het midden op de bakplaat en bak samen met de groente en aardappelen in 20 minuten gaar en lichtbruin.
  13. Laat het vlees enkele minuten rusten voor het aansnijden.

Variaties

De aardappelen kun je ook in de airfryer maken. Bak 25 minuten op 200 °C. Controleer de aardappelen halverwege de baktijd.
In plaats van verse kruiden, kun je ook gedroogde kruiden gebruiken.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Venkel is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor onbewerkt vlees (rund, varken, lam) met een topkeurmerk. Biologisch en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.
Kies bij voorkeur voor vleeswaren met een topkeurmerk. Biologisch en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van noten, zaden, pitten en pinda's
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 525 kcal
Vet 23 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 37 gram
Waarvan suikers 5 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 37 gram
Zout
1,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.