Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gestoofde artisjok

Artisjokken kun je op veel verschillende manieren klaarmaken.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • voorgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • 1 worteltje
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • basilicumblaadjes

Bereiding

  1. Trek de buitenste stugge blaadjes van de artisjok eraf. Snijd de steel eraf en het bovenste deel van de artisjok.
  2. Maak de wortel, bleekselderij en knoflook schoon.
  3. Snijd de wortel, bleekselderij en knoflook klein en fruit dit in de olie zacht. Voeg wat peper toe.
  4. Giet er 200 ml water bij en het stukje bouillontablet en doe de artisjokken in de pan.
  5. Kook de artisjokken in 20-25 minuten gaar.
  6. Neem de artisjokken uit de pan.
  7. Kook het kookvocht tot de helft in.
  8. Schep de artisjok lauw of op kamertemperatuur in een diep bord en giet het kookvocht erover.
  9. Strooi er klein geknipte basilicum over.
  10. Trek de blaadjes eraf en eet het zachte deel. Als alle blaadjes op zijn, is het hooi zichtbaar. Verwijder het hooi met een lepel: dit is niet eetbaar. De overgebleven bodem is wel eetbaar.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk voor het gebruik van bouillon op het etiket.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik de rest van de bleekselderij in een groentegerecht.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Artisjok heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 75 kcal 75 kcal
Eiwit 1 gram 1 gram
Koolhydraten 6 gram 6 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 5 gram 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 1 gram 1 gram
Zout
0,1 gram 0,1 gram
Print dit recept
Deel dit recept