Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gegrilde vis met dukkah

Dukkah komt oorspronkelijk uit Egypte en is een mengsel van geroosterde noten en specerijen.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 kleine sinaasappel, alleen de schil
  • peper
  • 150 gram volkoren couscous
  • 400 gram sperziebonen
  • 10 hazelnoten
  • 1 theelepel sesamzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • mespunt korianderzaad
  • 2 stukjes kabeljauwfilet
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

  1. Schil het stukje gember en rasp het.
  2. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de buitenkant van de schil eraf.
  3. Breng 200 ml water met de gember, wat geraspte sinaasappelschil en peper aan de kook.
  4. Strooi de couscous in een kom en schenk dit erover. Roer met een vork los en laat de couscous afgedekt 10 minuten wellen.
  5. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ca. 10 minuten gaar.
  6. Hak de hazelnoten grof.
  7. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan licht.
  8. Voeg het sesamzaad, het komijnzaad en de koriander toe en rooster dit al omscheppend tot het gaat geuren.
  9. Maak het mengsel in een vijzel of met een blender wat fijner en maak de dukkah op smaak met wat peper en wat geraspte sinaasappelschil.
  10. Warm de grill voor.
  11. Bestrijk de kabeljauw met de olijfolie en gril de vis in ca. 8 minuten gaar. Strooi de dukkah over de vis.
  12. Maak de couscous op smaak met wat komijn- en korianderzaad.
  13. Geef de couscous en de sperziebonen bij de vis.

Ingrediënten over?

Hazelnoten:
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Walnoten en kastanjes bederven snel, maar hazelnoten, pistachenoten en amandelen zijn wel een jaar houdbaar.
Gebruik hazelnoten eens in deze lekkere combinatie van snijbonen met witte bonen.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 535 kcal 535 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 40 gram 40 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept