Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Bonenburger met zoete aardappelsalade

Zoek een ander recept

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 250 gram sperziebonen
  • 400 gram zoete aardappelen
  • 1 kleine ui
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 1 klein blik of zak zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
  • 20 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels volkorenmeel
  • 1 bosje radijs
  • 6 takjes selderij
  • azijn
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Maak de sperziebonen schoon en breek ze tweemaal. Kook de sperziebonen in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  2. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in plakken en halveer ze. Kook de aardappelplakken in een bodempje water in ca. 5 minuten gaar.
  3. Pel de ui en snijd hem heel fijn.
  4. Fruit de ui met de kerrie in de olie zacht en verkruimel het pepertje erboven.
  5. Laat de zwarte bonen uitlekken, spoel ze af en druk ze met een vork fijn.
  6. Hak de hazelnoten klein.
  7. Prak een paar plakken zoete aardappel fijn en meng er de gehakte hazelnoten, de zwarte bonenmassa en de helft van de gefruite ui door.
  8. Vorm er 4 platte schijven van en wentel ze door het volkorenmeel. Laat de burgers afgedekt in de koelkast opstijven.
  9. Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes.
  10. Was de selderij en knip het grof.
  11. Meng de radijs, de selderij en de sperzieboontjes door de plakken zoete aardappel.
  12. Roer door de rest van het ui-kerriemengsel wat azijn en maak hiermee de aardappelsalade op smaak.
  13. Verwarm de margarine in een koekenpan met een anti aanbakbodem en bak hierin de bonenburgers heet en bruin. Geef de salade erbij.

Menusuggestie



Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Zoete aardappel heeft deze maand (juni) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 630 kcal 630 kcal
Eiwit 15 gram 15 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 25 gram 25 gram
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.