Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
Recept van het Voedingscentrum: Bananenbrood

Bananenbrood

Heb je een extra banaan over? Halveer deze in de lengte en leg op het beslag. Dit bananenbrood is vrij van melk (inclusief lactose) en kun je volledig glutenvrij maken.
  • 12 plakken
  • meer dan 30 minuten
  • nagerecht, tussendoor
  • 110 kcal

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 150 gram (glutenvrij) havermeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 3 dadels (zonder pit)
  • 25 gram ongezouten noten

Materialen

Cakevorm, bakpapier

Bereiding

  1. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Prak de rijpe bananen fijn en meng er de eieren en vanille aroma met een garde of vork door.
  3. Voeg het havermeel, bakpoeder en de kaneel toe roer het tot een geheel is.
  4. Snijd de dadels en noten in kleine stukjes en voeg toe aan het beslag.
  5. Verwarm de oven kort voor op 180 °C.
  6. Giet het beslag in de cakevorm.
  7. Bak het bananenbrood in 40-50 minuten gaar in het midden van de oven. 
  8. Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.
  9. Snijd het brood in plakken.

Extra informatie

In deze receptvideo zie je hoe je stap voor stap bananenbrood maakt.

Variaties

Ook lekker met gemalen kardemom en koek- en speculaaskruiden. Havermeel maak je eenvoudig zelf door havermout of -vlokken fijn te malen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Schijf van Vijf Dit recept voldoet niet volledig aan de Schijf van Vijf-criteria. Lees meer over onze criteria.
Duurzaam eten Banaan is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor tropisch fruit met het Rainforest Alliance of Fairtrade keurmerk.
Kies bij voorkeur voor ei met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 110 kcal
Vet 3 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 16 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 3 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.