Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Aubergine met notengehakt en bulgur

Aubergine met notengehakt en bulgur

Het vruchtvlees van de aubergine verwerk je in het notengehakt.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 605 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 3 flinke uien
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 8 blaadjes salie of takjes selderij
  • ½ bosje peterselie
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • paprikapoeder, peper
  • ½ (oude) volkoren boterham
  • 50 gram ongezouten noten
  • 1 aubergine
  • 150 gram bulgur

Bereiding

  1. Pel de uien en de knoflook.
  2. Snijd een halve ui en de knoflook in snippers en houd dit apart. Snijd de rest van de uien in halve ringen.
  3. Was de kruiden en knip ze klein.
  4. Was de tomaten en snijd ze blokjes.
  5. Fruit de uienringen in 1 eetlepel margarine met wat paprikapoeder glazig.
  6. Schenk er 200 ml water bij en voeg de helft van de tomaten en wat tijm toe. Laat dit 15 minuten zacht stoven.
  7. Snijd het stukje brood in blokjes.
  8. Hak de noten grof.
  9. Was de aubergine, verwijder de steelaanzet en halveer de aubergine in de lengte. Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.
  10. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in de rest van de margarine zacht.
  11. Voeg het brood, de rest van de tomaten en het vruchtvlees van de aubergine toe en smoor dit kort mee.
  12. Voeg de noten toe en maak het mengsel op smaak met salie of selderij en peper.
  13. Meng de rest van de salie door de uiensaus.
  14. Vul de auberginehelften met het notengehakt en plaats ze in de uiensaus. Laat de aubergines in 20 minuten gaar worden.
  15. Breng 300 ml water aan de kook. Strooi de bulgur erin en kook het in 10 minuten gaar.
  16. Giet eventueel water van de bulgur en maak de bulgur op smaak met de rest van de kruiden.
  17. Serveer de bulgur bij de aubergine en de uiensaus.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 4 dagen houdbaar of vries de kruiden in.
Gebruik de kruiden in deze frisse yoghurtdressing. Lekker over een rauwkostsalade of bij een gepofte aardappel.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Dit recept bevat 'Aubergine'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 605 kcal
Vet 24 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 68 gram
Waarvan suikers 11 gram
Vezels 19 gram
Eiwit 20 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept