Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ouderworkshop 'Smakelijke eters'

Kinderen die van jongs af aan alles leren proeven, eten later vaak gevarieerder en gezonder. Leren proeven lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk lopen ouders tegen allerlei zaken aan: zoonlief lust alleen pasta met tomatensaus bijvoorbeeld, of eet alleen maar wortels. En dreumesdochter vindt alles wat nieuw is eng. Hoe krijg je nou een smakelijke eter?

Deze workshop van 60-75 minuten gaat terug naar de basis. Als organisatie kun je deze workshop aanbieden aan ouders. Ouders leren beter begrijpen hoe smaak werkt bij jonge kinderen. Hoe is het om iets wat je niet kent, te proeven en hoe kun je kinderen leren proeven, zodat ze ook andere smaken gaan lusten dan zoet?

Bekijk hieronder een sfeerimpressie:

Voor wie is de workshop?

Smakelijke eters is bedoeld voor alle ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond en gevarieerd willen leren eten. Per workshop kunnen maximaal 15 ouders deelnemen. De optimale groepsgrootte is tien tot twaalf ouders.

Wie kan de workshop geven?

De workshop kan ingezet worden als aanvulling op de reguliere contactmomenten van ouders met de jeugdgezondheidszorg. Ook voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voorscholen, buurthuizen en bibliotheken is het leuk.

De workshop kan gegeven worden door (kinder)diëtisten, JGZ-professionals, gewichtsconsulenten en coaches Gezonde Kinderopvang of Lekker Fit! De handleiding is heel duidelijk en geeft je volop bagage. Je kunt voor informatie altijd verwijzen naar de website van het Voedingscentrum. Heb je zelf geen geschikte workshopleider in huis? Dan kun je op www.kinderdietisten.nl een kinderdiëtist uit jouw regio zoeken. Mogelijk is er een diëtist die de workshop tegen betaling wil geven.

Opbouw workshop

De workshop begint met een korte introductie over smaak en smaakontwikkeling. Daarna worden er 3 proefjes gedaan, waaronder een aantal smaakproeven.

Wat leren ouders?

De ouders leren over smaakontwikkeling bij hun kind en gaan zelf proeven. Hierdoor kunnen ze zich inleven in wat hun kind tijdens het eten ervaart en hen beter helpen om gezond en gevarieerd te leren eten.

Ouders na afloop van de workshop

Op de vraag ‘Wat ga je morgen anders doen?’ antwoorden ouders:

“Meer geduld tonen, ik weet nu dat proeven en leren lusten tijd nodig heeft. En we gaan thuis op tijd eten, zodat mijn kind nog niet moe is.”

“Blijven aanbieden als mijn kind nee zegt. Eten op verschillende manieren bereiden en aantrekkelijk maken. Zelf het goede voorbeeld geven, want ik eet zelf niet veel groente en fruit.

”“Niet dwingen met eten en proberen om meer geduld te hebben. Ook wat meer spelenderwijs aan de slag met eten.”

Organisatie van de workshop

Enthousiast geworden? Vraag dan het pakket ‘Smakelijke eters’ aan in de webshop. Het pakket kost 2,95 excl. verzendkosten en bevat:

  • Handleiding met uitgebreide uitleg over de workshop, wat je nodig hebt en achtergrondinformatie over (op)voeding.
  • Voor werving deelnemers: 100 flyers en 10 posters.
  • 3 kaarten met foto’s van verschillende eetsituaties, een smaakschema en 4 ouder-kind gesprek situatiekaartjes. Deze heb je nodig bij de proeven.

Je kunt daarnaast onder andere. folders uitdelen aan ouders die deelnemen aan de workshop en posters ophangen in de ruimte waar je de workshop geeft. Bestel folders en posters eenvoudig via de webshop van het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl/webshop. Je kunt selecteren op ‘Zwanger & Kind’ en ‘Gezond’. De volgende materialen zijn mogelijk interessant:

Sommige materialen zijn alleen te bestellen als je bent ingelogd als professional. Heb je nog geen account, vraag dan een zakelijk account voor professionals aan.

Voor meer informatie over de ouderworkshop Smakelijke eters kun je mailen naar professionals@voedingscentrum.nl.

Materialen om te gebruiken tijdens de workshop

De volgende materialen kun je als je wilt gebruiken bij het geven van de workshop:

Materialen om ouders te werven

Deze voorbeeldmaterialen kun je gebruiken om ouders te werven voor de workshop. Je kunt alle materialen gebruiken, of delen kopiëren om je eigen tekst te maken.

De ouderworkshop Smakelijke eters draagt bij aan het werken aan Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Kijk op www.gezondekinderopvang.nl voor meer informatie.