Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ouderworkshop 'Smakelijke eters'

Kinderen die van jongs af aan alles leren proeven, eten later vaak gevarieerder en gezonder. Leren proeven lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk lopen ouders tegen van alles aan: zoonlief lust alleen pasta met tomatensaus bijvoorbeeld, of eet alleen maar wortels. En dreumesdochter vindt alles wat nieuw is eng. Hoe krijg je nou een makkelijke alleseter?

De workshop 'Smakelijke Eters' duurt 2 uur en gaat terug naar de basis. Als organisatie kun je deze workshop aanbieden aan ouders. Ouders leren beter begrijpen hoe smaak eigenlijk werkt bij jonge kinderen. Hoe is het om iets wat je niet kent, te proeven en hoe kun je kinderen leren proeven, zodat ze ook andere smaken gaan lusten dan zoet?

Bekijk hieronder een sfeerimpressie:

Voor wie is de workshop?

Smakelijke eters is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond eetgedrag aan willen leren. Per workshop kunnen maximaal 20 ouders deelnemen.

Wie kan de workshop geven?

De workshop kan ingezet worden als aanvulling op de reguliere contactmomenten van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voorscholen, buurthuizen en bibliotheken is het leuk.

De workshop kan gegeven worden door (kinder)diëtisten of andere professionals met affiniteit met voeding/opvoeding. De handleiding is heel duidelijk en geeft je volop bagage. Je kunt voor informatie altijd verwijzen naar de website van het Voedingscentrum.

Heb je zelf geen geschikte workshopleider in huis? Dan kun je op www.kinderdietisten.nl een kinderdiëtist uit jouw regio zoeken. Mogelijk is er een diëtist die de workshop tegen betaling wil geven.

Opbouw workshop

De workshop begint met een korte introductie over smaak en smaakontwikkeling. Daarna worden er 5 proefjes gedaan, waaronder een aantal smaakproeven.

Wat leren ouders?

De ouders leren over smaakontwikkeling bij hun kind en gaan zelf proeven. Hierdoor kunnen ze zich inleven in wat hun kind tijdens het eten ervaart en hen beter helpen om gezond en gevarieerd te leren eten.Wat zeggen ouders zelf?

Ineke, moeder van Fleur(3) en Lotte (1):
“Mijn dochters vinden ook wel eens iets niet lekker, maar 1 hapje proberen is al goed, heb ik geleerd. Dwingen werkt averechts.“

Moniek (moeder van Xander (2) en Daan (4 maanden)
“Mijn oudste zoontje lust weinig groente. Op deze cursus heb ik veel nuttige tips gehad om thuis te proberen.”

Olaf, vader van Fabienne (4) en Christian (11 maanden)
“Ik heb geleerd dat een smaak aan te leren is. Ook bitter en zuur. Het kost tijd, geef niet te snel op.”

Ki Song, moeder van Shanaia (3)
“Wat een fijne workshop. Ik voel me nu veel zekerder in mijn rol als ouder. Ik hoop dat mijn dochter straks ook een ‘smakelijke eter’ wordt.”

Smakelijke eters is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond eetgedrag aan willen leren.

Organisatie van de workshop

Enthousiast geworden? Vraag dan het pakket ‘Smakelijke eters’ aan in de webshop. Het pakket kost 9,95 excl. verzendkosten en bevat:

  • Handleiding met uitgebreide uitleg over de workshop, wat je nodig hebt en achtergrondinformatie over (op)voeding.
  • Voor werving deelnemers: 100 flyers en 10 posters.
  • 7 kaarten met foto’s van exotische gerechten en verschillende eetsituaties en een smaakschema. Deze heb je nodig bij de proeven.
  • Voorbeeldmaterialen om te laten zien, waaronder de folder Schijf van Vijf, eerste hapjes, gezond eten en drinken voor je kind van 1-3 jaar, drinken en een poster ‘Suiker in pakjes drinken’.

De voorbeeldmaterialen, posters en flyers kun je altijd tegen verzendkosten bijbestellen in de webshop.

Voor meer informatie hierover kun je mailen naar professionals@voedingscentrum.nl

Materialen om te gebruiken tijdens de workshop

De volgende materialen kun je als je wilt gebruiken bij het geven van de workshop:

Materialen om ouders te werven

Deze voorbeeldmaterialen kun je gebruiken om ouders te werven voor de workshop. Je kunt alle materialen gebruiken, of delen kopiëren om je eigen tekst te maken.

Smakelijke eters draagt bij aan het werken aan Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Kijk op www.gezondekinderopvang.nl voor meer informatie.