Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hulp bij de eetopvoeding

Eten gaat beter en makkelijker als je vaste regels hebt voor de eetmomenten in jouw kinderopvangorganisatie.  Hoe kun je de eetmomenten inrichten?

Lees de 9 tips om kinderen goed te laten eten:

  1. Houd vaste eettijden aan, ook voor eten tussendoor. Als je altijd op dezelfde momenten eet, zorgt dat voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op.
  2. Eet samen aan tafel. Dat is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. Neem daarbij rustig de tijd om te eten en te zorgen voor een fijne sfeer, maar tafel niet te lang.
  3. Geef het goede voorbeeld. Laat zelf zien dat je gezond eten belangrijk en lekker vindt. Eet samen met de kinderen en begeleid de maaltijd.
  4. Jij bepaalt het aanbod en daaruit maakt een kind een keuze en bepaalt zelf hoeveel het ervan eet.
  5. Dring geen eten op. Eten opdringen en veel aandringen heeft een averechts effect. Het helpt om van eten iets leuks te maken. Laat het kind alles even proeven.
  6. Heb geduld als kinderen iets niet lusten. De meeste kinderen moeten gewoon wennen aan nieuwe smaken. Soms moeten zij wel 10 tot 15 keer iets proeven tot ze het lusten. Prijs het kind als het een paar hapjes neemt en maak er geen punt van als het daarbij blijft.
  7. Geef niet iets anders als een kind iets niet lust, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat hij of zij anders niet genoeg eet. Als je een kind iets anders geeft, krijgt het kind de regie over wat het eet. Het advies is: jij bepaalt WAT en WANNEER het eet, het kind bepaalt HOEVEEL het eet.
  8. Gebruik eten niet om te straffen of te belonen, omdat emoties zo gekoppeld worden aan eten.
  9. Geef zeuren geen aandacht. Negeer het en geef aandacht aan het positieve gedrag.
Gezond eten met groente en fruit is belangrijk voor een opgroeiend kind. Is het lastig om kinderen aan het water te krijgen? Bekijk het artikeltje met plezier water drinken (Word, 2 MB).