Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Productsamenstelling en etiket

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van productsamenstelling en het etiket.

Wat speelt er op het gebied van productsamenstelling?

Overgewicht en chronische ziekten komen vaak voor in Nederland. De helft van de volwassenen is te zwaar. Om ervoor te zorgen dat minder mensen te zwaar zijn en chronische ziekten hebben, staat in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) onder andere dat het makkelijker moet worden om gezondere voeding te kiezen. Eten volgens de Schijf van Vijf is het uitgangspunt. Maar omdat mensen ook producten eten die niet binnen de Schijf van Vijf vallen is het belangrijk de samenstelling van deze producten te verbeteren.

In bewerkte producten zit gemiddeld te veel zout, suiker en verzadigd vet. De Rijksoverheid wil daarom dat fabrikanten daar minder zout, suiker en verzadigd vet aan toevoegen. Met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) verbeteren fabrikanten de samenstelling van bewerkte producten. Zo bieden winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aan. En eten mensen minder zout, suiker en verzadigd vet als ze deze producten kiezen.

Van 2014 tot eind 2020 gold het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Daarin waren afspraken opgenomen voor minder zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet, portiegrootte) in voeding. Bedrijven bepaalden zelf de eisen voor de producten of productcategorieën die zij verbeterden. En onder welke voorwaarden. Regelmatig werd dit geëvalueerd. Steeds bleek dat er wel stappen zijn gezet, maar dat er meer nodig is.

Vanaf februari 2022 geldt een nieuw systeem waarin de overheid de nieuwe eisen bepaalt voor producten. Lees meer over de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) op de website van de Rijksoverheid en het RIVM.

Het Voedingscentrum roept de bedrijven op vaart te maken met het aanpassen van de productsamenstelling. Zo wordt het makkelijker om gezond te kiezen.

Nuttige links