Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Productsamenstelling en etiket

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van productsamenstelling en het etiket.
Wat speelt er op het gebied van productsamenstelling?

Vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn de afgelopen jaren afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen. De minister van VWS heeft dit akkoord begin 2014 gesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering.

Het doel is om het voor de consument makkelijker te maken voor gezonde producten te kiezen. Sinds 2012 onderzoekt het RIVM de productsamenstelling op het gebied van zout en verzadigd vet en sinds 2014 ook van suiker. Door periodiek dit onderzoek uit te voeren, kunnen de vorderingen op het gebied van het verbeteren van de productsamenstelling worden bijgehouden.

Een verlaging in de gehaltes is vooral te zien bij productgroepen waarvoor deze afspraken zijn gemaakt. Zo zit er minder zout in brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik dan in voorgaande jaren. Het zoutgehalte in brood daalde het meest, met 21% sinds 2011. Bij kaas en bij groenten en peulvruchten uit pot en blik daalde het zoutgehalte ook, maar wel minder. In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk.

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat er in 2020 een nieuw nationaal systeem voor productverbetering gepubliceerd wordt, dat moet leiden tot een gezonder voedselaanbod in alle kanalen. 

Het Voedingscentrum roept de bedrijven op vaart te maken met het aanpassen van de productsamenstelling. Zo wordt het makkelijker om gezond te kiezen, uit producten die minder zout, verzadigd vet en suiker bevatten.

sluiten