Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Duurzaam eten

Informatie & tools voor professionals

 
 

Informatie duurzaam

Duurzaam en Schijf van Vijf

Eten volgens de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op en de milieudruk kan tot wel 35% omlaag. Bekijk de pdf ‘Milieudruk van de Schijf van Vijf’.

Factsheets

Het Voedingscentrum biedt factsheets over onder andere duurzamer eten, nieuwe eiwitbronnen, voedselverspilling en het bewaren van voedsel.

Duurzaam eten in 7 stappen

Wat is duurzaam eten? En hoe doe je dat? Op deze pagina vind je de belangrijkste tips op een rijtje.
 

 
 
 

Tools en materialen

Duurzaam

Bekijk de tools, materialen en video's die kunnen helpen om duurzamer te gaan eten.

Bewaren

Wie slim bewaart, verspilt minder. Bekijk het overzicht met alle tools en info rondom het bewaren van voedsel.

Minder verspillen

Voedselverspilling voorkomen is nodig om onze klimaatimpact te verlagen. Deze tools helpen daarbij.
 
 

Meer lezen in de encyclopedie

  • Duurzaam eten Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
  • Voedselverspilling Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
  • Stadslandbouw (urban farming) Stadslandbouw (urban farming) is de productie van voedsel in en om de stad. Bijvoorbeeld in stadsboerderijen, volkstuinen en schooltuintjes. Deze vorm van landbouw heeft vaak...
  • Milieu en klimaat Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
  • Vlees Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
  • Regionale landbouw en streekproducten Regionale landbouw brengt stad en platteland dichter bij elkaar: de consument krijgt zicht op hoe eten wordt verbouwd. De afzet van streekproducten gebeurt bijvoorbeeld via...
  • Dierenwelzijn Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland...
  • Lupine Lupine is een peulvrucht. Er bestaan honderden soorten lupines. De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten.