Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Geaccrediteerde podcasts

In de podcastserie 'In de spreekkamer' van het Voedingscentrum gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met experts van het Voedingscentrum. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de huisartsenpraktijk bespreken ze actuele thema's op het gebied van voeding. Daarnaast krijg je praktische tips voor het bevorderen van een gezondere leefstijl van patiënten.

Accreditatiepunten

De podcastserie bestaat uit 9 afleveringen van ongeveer 30 minuten. Praktijkondersteuners en doktersassistenten ontvangen voor elke aflevering 0,5 accreditatiepunt. Voor accreditatie is vereist dat je:

  • De gehele podcast beluistert (dus geen delen doorspoelt).
  • De toetsvragen na de podcast voor minimaal 70% correct invult.
  • De evaluatie aan het einde invult.

Afleveringen

In elke aflevering gaat een van de experts van het Voedingscentrum in gesprek met huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg.

Aflevering 1: De Schijf van Vijf voor ieder budget

In deze aflevering geeft Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, concrete tips voor patiënten die gezonder willen eten volgens de Schijf van Vijf én boodschappen moeten doen met een beperkt budget.

Aflevering 2: Ondersteuning bij overgewicht

Tessa van Elten, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering praktische adviezen voor patiënten met overgewicht. Zo komen het gebruik van de Eetmeter, beweegtips en gespreksvoering aan bod.

Aflevering 3: Hoe ga je om met weerstand?

In de derde aflevering legt Kristel Zaal, expert Gedrag bij het Voedingscentrum, uit welke drie vormen van weerstand er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Ze vertelt over de verschillende technieken je kunt toepassen om weerstand te verminderen.

Aflevering 4: Eetgewoontes en tradities in de keuken

Deze aflevering zoomt in op de sociale aspecten die van invloed kunnen zijn rondom het eten. Maryam Shekoh, specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum, en haar collega Claudia Vork leren je alle do’s en don’ts bij het omgaan met de eetgewoontes en tradities rondom voeding.

Aflevering 5: Gezonde voeding voor ouderen

Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering concrete tips en adviezen voor de oudere patiënt. Verschillende praktijkvoorbeelden komen aan bod, met daarbij passende voedingsadviezen voor ouderen.

Aflevering 6: Cardiometabole aandoeningen

Deze aflevering gaat over voeding bij cardiometabole aandoeningen, te weten: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade. Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum, bespreekt aan de hand van veelvoorkomende misvattingen uit de praktijk de belangrijkste voedingsadviezen.

Aflevering 7: Voedingshypes

Marije Verwijs, expert Gezondheid bij het Voedingscentrum, neemt in deze aflevering veelgehoorde voedingshypes uit de spreekkamer door en bespreekt de mogelijke voor- en nadelen. Verder wordt de wetenschappelijke onderbouwing van deze voedingshypes besproken.

Aflevering 8: De zin en onzin van supplementen

In deze aflevering bespreekt Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum, aan de hand van praktijkvoorbeelden de zin en onzin van supplementen. Zo komen de belangrijkste suppletieadviezen aan bod, maar ook de mogelijke gevaren van supplementen.

Aflevering 9: Hoe eet je minder zout?

Deze aflevering gaat over minder zout eten. Marije Verwijs, expert Gezondheid en Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum, bespreken de risico’s van een hoge zoutinname en ze geven aan de hand van praktijkvoorbeelden tips om patiënten te helpen hun zoutinname te verlagen.