Als je zwanger bent, komen er heel wat vragen op je af. Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wil geven? Of je nu een voorkeur hebt voor de borst of de fles: als je je hierover goed laat informeren, dan weet je beter wat je kunt verwachten als de baby er straks is.
Meer weten? We hebben pagina's die je alles vertellen over borstvoeding en flesvoeding.
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen. Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt.
Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor het kind. Dan heb je weinig keuze, ook al wil je misschien wel graag. Ook als je om een andere reden geen borstvoeding kunt geven, of dit niet wil, dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.
Goede redenen om te kiezen voor borstvoeding
- Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig.
- Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin.
- Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
- Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd.
- Borstvoeding kost niets en je hebt het altijd bij je
Voordelen voor jou
- Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling.
- Borstvoeding helpt je om weer op gewicht te komen.
- Borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je kind. Huid-op-huid-contact bij borstvoeding zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Jij en je baby worden daarvan rustiger en ontspannen.
- Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die lange tijd borstvoeding geven een lager risico hebben op bepaalde vormen van borstkanker.
Combinatie met werk
Misschien ben je bang dat borstvoeding geven straks niet te combineren is met je werk of dat je te druk bent om borstvoeding te geven. Gelukkig zijn er slimme manieren om borstvoeding te combineren met een druk leven.
De eerste maanden na de bevalling kun je gebruiken om te ontdekken wat werkt voor je. Welk kolfapparaat vind je het fijnst? Wanneer drinkt je baby het liefst aan de borst? Welk moment heb jij het meeste rust om met je baby te zitten?
Als je veel weg moet, kun je kijken of je een voorraadje gekolfde moedermelk kunt aanleggen. Moedermelk kun je maanden bewaren in de vriezer en je kunt in porties ontdooien hoeveel je nodig hebt. Betrek ook je omgeving bij je zorg en vraag hulp aan je partner, familie, vrienden, de oppas of het kinderdagverblijf.
Ga je weer aan de slag? Op het werk heb je rechten die het mogelijk maken om je kind zelf te voeden of te kolven. Het is slim je
daarop in te lezen voor je weer aan de slag gaat. Overleg ook met je werkgever hierover. Blijkt borstvoeding geven of kolven op het werk lastig voor je? Probeer ook dan hulp van je omgeving in te schakelen. Kijk of je de zorg (gedeeltelijk) uit handen kunt geven.
Bereid je voor
Door je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding, weet je beter wat je kunt verwachten als de baby er is. Lees je rustig in, woon een voorlichtingsavond bij of praat met mensen uit je omgeving die borstvoeding geven of hebben gegeven. Dat kan wellicht eventuele twijfels wegnemen. Weet je het nog niet zeker? Onze tip: probeer het in elk geval uit. Je kunt altijd nog stoppen. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd. Bovendien is elke week borstvoeding die je geeft, goed.
Ben jij professional?
Begeleid jij vrouwen in deze fase voor je werk? Bijvoorbeeld als verloskundige, diëtist of (huis)arts? Bekijk de pagina's voor professionals over borstvoeding en flesvoeding.