Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm

Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet. Daarnaast moet je in Zuid-Limburg groente en fruit uit eigen tuin eerst grondig wassen én koken.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat steeds meer vossen besmet zijn met deze parasiet. Zij dragen eitjes van de vossenlintworm in hun uitwerpselen over. De kans dat je besmet raakt met de eitjes van de vossenlintworm is heel klein. Maar de gevolgen zijn groot. Mensen kunnen zo’n 5 tot 15 jaar na de besmetting een infectie krijgen, die ernstige leverschade veroorzaakt.

Onderzoek naar vossenlintworm

In 2005-2006 was nog maar 1 op de 10 van de onderzochte vossen in Zuid-Limburg besmet, maar in de laatste meting van het RIVM in opdracht van de NVWA bleek dat maar liefst de helft van de vossen de parasiet bij zich draagt. Extra reden om goed op te passen met zelfgeplukte groente en fruit.

Besmetting voorkomen

Alle fruit en groenten die aan lage struiken hangen of op de grond groeien en vallen kunnen in aanraking zijn geweest met eitjes uit vossenuitwerpselen. Vaak lijken deze uitwerpselen gewoon op hondenpoep.

Ga je op vakantie naar Zuid-Limburg of woon je daar? Of ga je op vakantie naar een land met veel vossen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa?

Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.

  • Het beste is om wilde bosvruchten als bramen, frambozen en bosbessen gewoon aan de struik te laten hangen, en ook wilde paddenstoelen niet te plukken. Sowieso omdat het verboden is om ze te plukken.
  • Heb je zelf een moestuin in Limburg? Of een peren- of appelboom? Zorg dan dat je alle groente en fruit die de grond hebben geraakt grondig wast en kookt. Als je fruit in jam verwerkt, zijn alle eitjes dood door het koken.
  • Draag in deze regio handschoenen bij het tuinieren en blijf uit de buurt van vossenholen en vossenkadavers.
  • Ook honden en katten in deze streek kunnen drager zijn van de vossenlintworm. Was daarom altijd je handen nadat je dieren hebt aangeraakt.

Meer over Vossenlintworm

Alles over veilig eten