Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Koele stickers

Met onze vriezer- en koelkaststickers zie je eenvoudig waar en hoelang je eten bewaart. Zo help je voedselverspilling voorkomen. Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Je kunt op dit moment de vriezersticker en de koelkaststicker los bestellen in onze webshop. De stickers zelf zijn gratis. Je betaalt wel €2,80 verzendkosten. Deze verzendkosten betaal je ook in totaal als je beide stickers bestelt.

Bestel de vriezersticker
Bestel de koelkaststicker

Vriezersticker

Door producten in te vriezen kun je ze langer bewaren. Lees hieronder vragen en antwoorden over de vriezersticker.

vriezersticker

Kan ik ook nog het stickerboekje met 'koele stickers' bestellen?

Het stickerboekje was tijdelijk gratis te bestellen door mensen met een ijskoude of koele achternaam, zoals de Vries of Koelman. Ook kon je via social media een 'koele' reden opgeven en kreeg je de stickers thuisgestuurd. De actie is inmiddels afgesloten. Het koele stickerboekje kan momenteel niet worden besteld.

sluiten
Hoe gebruik ik de vriezersticker?

Plak de sticker op de lade van je diepvries, of aan de buitenkant op de deur van de vriezer. De sticker werkt als een geheugensteuntje. Je ziet in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer.

Op de sticker staan verder de volgende aanwijzingen:

  • Kook groente kort voor invriezen (blancheren).
  • Schil fruit en snijd in schijfjes of blokjes.
  • Doe eten in goed afsluitbare bakjes en plak er een (ingevulde) etiketsticker op (met inhoud en datum).
  • Check wekelijks je diepvries om te kijken wat op moet en wat je kunt gebruiken in je recepten van deze week.
sluiten
Waarom zijn de vriezerstickers ontwikkeld?

De stickers zijn ontwikkeld als hulp in huis om voedselverspilling te voorkomen. Door eten op de goede plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed, en hoef je minder snel iets weg te gooien. Door eten vóór of óp de datum in te vriezen, verleng je bovendien de houdbaarheid.

Het blijft natuurlijk belangrijk om eten op tijd op te eten. De diepvries-etiketstickers helpen je hierbij. Schrijf de datum van invriezen op de sticker, plak deze op het bakje/zakje en zorg ervoor dat je het op tijd op krijgt. Heb je bijvoorbeeld vandaag een brood ingevroren? Eet het brood dan binnen een maand op. We adviseren om wekelijks je koelkast, vriezer en voorraadkast te checken. Zo zie je wat je nog in huis hebt en wat binnenkort op moet. Lees meer over minder verspillen.

sluiten
Ik mis een product op de sticker, wat nu?

We hebben ervoor gekozen om alleen de belangrijkste producten op de sticker af te beelden. Wil je weten hoelang je een ander product kunt bewaren en/of invriezen? Zoek het product dan op in de online bewaarwijzer. Je vindt hier het bewaaradvies van zo'n 2.000 producten.

sluiten
Blijft de sticker goed plakken? En is hij makkelijk te verwijderen?

Ja, de sticker blijft goed plakken op de lade van je vriezer (en op de buitenzijde/deur van je vriezer). De sticker is ook eenvoudig te verwijderen. Er blijven geen lijmresten van de sticker achter op je diepvries.

Blijft de sticker onverhoopt niet goed plakken? Maak de lade van de vriezer goed schoon en droog, en probeer het opnieuw. Soms kan de sticker loslaten door vocht of vuil. Je kunt er ook voor kiezen de sticker op de deur van de vriezer te plakken, of op je prikbord te hangen.

sluiten
Van welk materiaal is de sticker gemaakt?
De sticker is gemaakt van afbreekbaar materiaal en kan worden gerecycled. De omslag is gemaakt van papier. De doorzichtige witte laag met de stickers is gemaakt van polypropyleen. Hierop zit een uv-lak zodat de stickers beschrijfbaar zijn. 
sluiten
Is eten invriezen wel duurzaam?

Ja, invriezen is duurzaam omdat eten zo veel langer goed blijft. Bij een temperatuur van -18 °C groeien bacteriën niet of nauwelijks. Doordat eten minder snel bederft, hoef je minder snel iets weg te gooien.

Voordeel van invriezen is dat je ook een deel van het ingevroren eten uit de vriezer kunt halen, en de rest voor een volgende keer kunt bewaren. Vries bijvoorbeeld een heel brood in en haal er telkens alleen de boterhammen uit die je nodig hebt.

Natuurlijk verbruiken de koelkast en diepvries wel energie. Maar de voordelen van invriezen (langere houdbaarheid, minder voedselverspilling) wegen ruimschoots op tegen de nadelen (energieverbruik). Als er eten wordt verspild moet het namelijk weer opnieuw worden verbouwd en vervoerd. Dit kost veel meer energie. Voordeel van invriezen is ook dat groente en fruit die net zijn geoogst direct kunnen worden ingevroren. Hierdoor zijn bijvoorbeeld (diepvries)erwten het hele jaar door te gebruiken en hebben diepvriesproducten een lage milieu-impact in vergelijking met producten die ingevlogen moeten worden uit het buitenland.

Heb je een oude koelkast/diepvries die veel energie verbruikt? Overweeg dan de koelkast te vervangen. Kijk voor meer informatie over het wel of niet vervangen van oude apparaten op de site van Milieu Centraal.

sluiten

Diepvries-etiketstickers

De etiketstickers plak je op diepvriesbakjes en -zakjes. Zo weet je wanneer je het eten in de vriezer hebt gedaan en wanneer het uiterlijk op moet. De tekst op de etiketstickers kun je uitvegen en meerdere keren gebruiken. Lees de vragen en antwoorden hieronder.

Hoe gebruik ik deze etiketstickers?

Schrijf met (bal)pen de datum van invriezen op het etiket en noteer welk eten je invriest. Bijvoorbeeld de datum van vandaag en 'spaghetti'. Plak de etiketsticker vervolgens op het bakje met eten. Zo zie je later eenvoudig welk eten je allemaal in je vriezer hebt, en wanneer het op moet. 

Plak de etiketstickers op schone, droge bakjes, dan blijven ze het beste plakken. Doe ze daarna pas in de vriezer. De stickers blijven niet goed plakken op bakjes die al in de diepvries staan.

sluiten
Kan ik de etiketstickers meerdere keren gebruiken?

Ja, je kunt de etiketstickers meerdere keren gebruiken. De tekst op de stickers kun je uitvegen en opnieuw beschrijven. Je kunt de etiketten beschrijven met een balpen. Tekst uitvegen kan met een vochtig (bv. keuken- of microvezel-) doekje of sponsje. 

sluiten
Kan ik de stickers terug in het boekje plakken?

Ja, dat kan. In het koele stickerboekje zitten 8 etiketstickers. Gebruik je één van de stickers niet? Dan kun je de sticker tijdelijk terug in het boekje (op een lege plek in het stickervel) plakken. Dat kan bijvoorbeeld ook als je het bakje gaat afwassen.

sluiten
Kunnen de etiketstickers in de vaatwasser?

De etiketstickers kunnen loslaten in de vaatwasser en hiermee hun plakkracht verliezen. Plak ze daarom na gebruik terug in het stickerboekje, of op een schoon doosje. De etiketten kun je schoonvegen met een stukje keukenpapier.

sluiten
Waarom staat er een mascotte afgebeeld op de sticker?

Op de etiketstickers staat Becky afgebeeld. Dit is de mascotte die is ontwikkeld in de strijd tegen voedselverspilling door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, een stichting waar het Voedingscentrum deel van uitmaakt. Becky geeft mensen allerlei tips om thuis verspilling te voorkomen, o.a. via de website  www.verspillingsvrij.nl en op social media via #verspillingsvrij.

sluiten

Koelkaststicker

De Ja-Nee-Koelkaststicker helpt om producten op de juiste plek te bewaren. Lees hier vragen en antwoorden over de Ja-Nee-Koelkaststicker.