Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Koele stickers

Met onze koelkast- en diepvriesstickers zie je eenvoudig waar en hoelang je eten bewaart. Als je eten goed bewaart en op de juiste temperatuur, blijft eten zo lang mogelijk goed en lekker. Door eten vóór of óp de datum in te vriezen, kun je zelfs de houdbaarheid verlengen. Zo help je voedselverspilling voorkomen.

Je kunt beide stickers bestellen in onze webshop. De stickers zelf zijn gratis. Je betaalt alleen €3,95 verzendkosten.

Heb je een vraag over de stickers? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Koelkaststicker

De Ja-Nee-Koelkaststicker helpt om producten op de juiste plek te bewaren.

In de koelkast: appel, ei, broccoli, druif, bloemkool, aardbei. Niet in de koelkast: tomaat, avocado, komkommer, aubergine, citroen, paprika.

Waar moet ik de sticker plakken?

Plak de sticker op de groentelade in je koelkast of aan de buitenkant op je koelkastdeur. De foliesticker met statische kleefkracht plakt goed op gladde oppervlakken.

Heeft je groentelade een reliëf? Plak de sticker dan op een zijkant van de koelkast, in de deur van je koelkast of aan de buitenkant op je koelkastdeur.

sluiten
Blijven er lijmresten achter op mijn koelkast?
De sticker is statisch en plakt zonder lijm. De sticker is dus gemakkelijk weer te verplaatsen of te verwijderen.
sluiten
Hoe zit het met producten die niet op de sticker staan?
We hebben gekozen voor producten waar de meeste twijfel over bestaat onder consumenten en waar de meeste winst te behalen valt, door ze op de juiste plaats te bewaren. Wil je weten of je andere producten goed bewaart? Zoek ze op in de online Bewaarwijzer.
sluiten
Hoe zorg ik ervoor dat de sticker goed blijft plakken?

De koelkaststicker is een zogenoemde ‘statische sticker’. Zo zorg je er voor dat de sticker goed hecht:

  1. Maak de ondergrond van de sticker (de groentelade of koelkastdeur) vochtig met een spons of plantenspuit.
  2. Verwijder de achterkant van de sticker.
  3. Breng de sticker aan op de vochtige ondergrond.
  4. Strijk met een droge doek de sticker glad en droog.
sluiten
Van wat voor materiaal is de sticker gemaakt?

De Ja-Nee Koelkaststicker is gemaakt van statisch hechtend vinyl. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld om te hechten op gladde, vlakke, niet-poreuze oppervlakten. Het wordt ook gebruikt als raamfolie of tafelzeil.

Het maken en vervoeren van de stickers belast het milieu. De stickers wegen minder dan 1 gram per stuk en zijn langere tijd te gebruiken. De broeikasgasuitstoot voor de productie van de Ja-Nee Koelkaststicker staat gelijk aan de broeikasgasuitstoot voor de productie van een halve druif verspillen. De stickers helpen voedselverspilling voorkomen en leveren zo per saldo een positieve bijdrage aan het verminderen van de milieu-impact. 

sluiten
Bekijk de video

Vriezersticker

Door producten in te vriezen kun je ze langer bewaren. Hoelang zie je op deze sticker. Lees hieronder vragen en antwoorden over de diepvriessticker.

Haal meer uit de vriezer. Bewaar brood 1 maand, kliekjes 3 maanden, vlees en vis 6 maanden, groente 1 jaar en fruit 1 jaar.

Hoe gebruik ik de vriezersticker?

Plak de sticker op de lade van je diepvries, of aan de buitenkant op de deur van de vriezer. De sticker werkt als een geheugensteuntje. Je ziet in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer.

Op de sticker staan verder de volgende aanwijzingen:

  • Kook groente kort voor invriezen (blancheren).
  • Schil fruit en snijd in schijfjes of blokjes.
  • Doe eten in goed afsluitbare bakjes en plak er een stukje schilderstape op, waarop je de datum en inhoud schrijft. 
  • Check wekelijks je diepvries om te kijken wat op moet en wat je kunt gebruiken in je recepten van deze week.
sluiten
Ik mis een product op de sticker, wat nu?

We hebben ervoor gekozen om alleen de belangrijkste producten op de sticker af te beelden. Wil je weten hoelang je een ander product kunt bewaren en/of invriezen? Zoek het product dan op in de online bewaarwijzer. Je vindt hier het bewaaradvies van zo'n 2.000 producten.

sluiten
Blijft de sticker goed plakken? En is hij makkelijk te verwijderen?

Ja, de sticker blijft goed plakken op de lade van je vriezer (en op de buitenzijde/deur van je vriezer). De sticker is ook eenvoudig te verwijderen. Er blijven geen lijmresten van de sticker achter op je diepvries.

Blijft de sticker onverhoopt niet goed plakken? Maak de lade van de vriezer goed schoon en droog, en probeer het opnieuw. Soms kan de sticker loslaten door vocht of vuil. Je kunt er ook voor kiezen de sticker op de deur van de vriezer te plakken, of op je prikbord te hangen.

sluiten
Van welk materiaal is de sticker gemaakt?
De sticker is gemaakt van afbreekbaar materiaal en kan worden gerecycled. De omslag is gemaakt van papier. De doorzichtige witte laag met de stickers is gemaakt van polypropyleen.
sluiten
Is eten invriezen of in de koelkast bewaren wel duurzaam?

Invriezen is duurzaam omdat eten zo veel langer goed blijft. Bij een temperatuur van -18 °C groeien bacteriën niet of nauwelijks. Doordat eten minder snel bederft, hoef je minder snel iets weg te gooien.

Voordeel van invriezen is dat je ook een deel van het ingevroren eten uit de vriezer kunt halen, en de rest voor een volgende keer kunt bewaren. Vries bijvoorbeeld een heel brood in en haal er telkens alleen de boterhammen uit die je nodig hebt.

Natuurlijk verbruiken de koelkast en diepvries wel energie. Maar de voordelen van invriezen (langere houdbaarheid, minder voedselverspilling) wegen ruimschoots op tegen de nadelen (energieverbruik). Als er eten wordt verspild moet het namelijk weer opnieuw worden verbouwd en vervoerd. Dit kost veel meer energie. Voordeel van invriezen is ook dat groente en fruit die net zijn geoogst direct kunnen worden ingevroren. Hierdoor zijn bijvoorbeeld (diepvries)erwten het hele jaar door te gebruiken en hebben diepvriesproducten een lage milieu-impact in vergelijking met producten die ingevlogen moeten worden uit het buitenland.

Heb je een oude koelkast/diepvries die veel energie verbruikt? Overweeg dan de koelkast te vervangen. Kijk voor meer informatie over het wel of niet vervangen van oude apparaten op de site van Milieu Centraal.

sluiten