Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De beste bewaartips

Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? En wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor je koelkast? Check de bewaartips.

De 5 beste bewaartips

1. Zet je koelkast op 4 °C

Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in een huishoud- of kookwinkel).

2. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.

3. Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast

Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.

4. Beoordeel zelf of een product nog goed is

Staat er een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Zoek een product op in de Bewaarwijzer.

5. Eet producten met een TGT-datum voor of op de datum, of vries ze in

Producten met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT), zoals vlees en vis, moet je voor of op de datum opeten. Anders kan je er ziek van worden. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Dan stopt de bacteriegroei.

Lees hoe het etiket helpt bij bewaren.
Bewaartips voor je koelkast
  • Zet je koelkast op 4 ºC.
  • Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Zet producten die het snelst op moeten vooraan.
  • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
  • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Verdeel ze in kleine porties en gebruik eventueel een kom of pan koud water om restjes sneller af te koelen. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast.
  • Heb je een restje groente of fruit over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
  • Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, zet je na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur tijdelijk wat lager als je er veel ongekoelde producten in hebt gelegd.
  • Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
  • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
  • Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en datum erop te zetten.
  • 1 keer per 3 maanden je koelkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën.
sluiten
Bewaartips voor je voorraadkast
  • Zorg dat je een serie opbergdozen hebt die stapelbaar zijn. Prijs, materiaal of merk van de dozen maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Gebruik eventueel stickers om de inhoud en aankoopdatum erop te zetten.
  • Bewaar je voorraad eten zoveel mogelijk op een vaste plek.
  • Voor grote huishoudens is het vaak niet mogelijk om 1 plek aan te houden. De tweede plek is vaak een garage, trapkast of berging die buiten het zicht is. Check deze minimaal 1 keer per week. 
  • Sommige producten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of helemaal geen datum. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken.
  • 1 keer per 3 maanden je voorraadkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën.
sluiten
Bewaartips voor je vriezer
  • Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.
  • Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bedenk dan dat je de meeste producten alsnog in kan vriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.
  • Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
  • Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
  • Ontdooi je vriezer 1 keer per 3 maanden. 
  • Verhit je eten altijd goed na het ontdooien. Dat geldt voor ingevroren maaltijdrestjes en -kliekjes, vlees- en visproducten én groentes.

Hoelang houdbaar in de vriezer?

  • Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. 

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 1 maand
  • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
  • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)
Als je het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden.
sluiten

De ideale koelkastindeling

Hieronder zie je hoe je jouw koelkast zo indeelt dat producten langer goed blijven.