Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

  • Van witbrood naar volkorenbrood
  • Van witte pasta naar volkorenpasta
  • Van witte rijst naar zilvervliesrijst (bruine rijst)
  • Van witte couscous naar volkorencouscous

Eetwissel voor je gezondheid, want:

Volkoren zit vol vezels. En de voordelen van veel graanvezels zijn enorm:

  • Je kunt er goed van poepen
  • Je hebt minder kans op suikerziekte (diabetes type 2)
  • Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten
  • Je hebt minder kans op darmkanker en borstkanker

In ‘witte’ producten zitten nauwelijks vezels. Daardoor heeft je lichaam er veel minder aan.

Eetwissel voor het milieu, want:

Als je volkoren eet, dan eet je de hele graankorrel of rijstkorrel. Bij ‘wit’ is het buitenste deel van de graankorrel of rijstkorrel eraf gehaald. Juist in dat deel zitten de vezels. Eet je volkoren, dan verspil je dus niets.

Bekijk onze volkorenrecepten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.