Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm

Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken op grote schaal mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet. Daarnaast is het verstandig om groente en fruit uit eigen tuin eerst grondig te wassen én koken.

De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. In Nederland komt de vossenlintworm alleen voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat steeds meer vossen besmet zijn met deze parasiet. De laatste metingen laten zien dat de helft van de vossen in Zuid-Limburg de parasiet bij zich draagt.

Wat gebeurt er bij besmetting met vossenlintworm?

Vossen dragen eitjes van de vossenlintworm in hun uitwerpselen over. De kans dat je besmet raakt met de eitjes van de vossenlintworm is heel klein. Maar de gevolgen zijn groot. Mensen kunnen zo’n 5 tot 15 jaar na de besmetting een infectie krijgen, die ernstige leverschade veroorzaakt.

Vossenlintworm in het buitenland

Niet alleen in Oost-Groningen en Zuid-Limburg is het oppassen. Vossenlintworm komt ook voor in België, Oost-Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Letland, Estland en Litouwen.

Besmetting voorkomen

Alle fruit en groenten die aan lage struiken hangen of op de grond groeien en vallen kunnen in aanraking zijn geweest met eitjes uit vossenuitwerpselen. Vaak lijken deze uitwerpselen gewoon op hondenpoep.

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.

  • Het beste is om wilde bosvruchten als bramen, frambozen en bosbessen gewoon aan de struik te laten hangen, en ook wilde paddenstoelen niet te plukken. Sowieso omdat het verboden is om ze op grote schaal te plukken.
  • Heb je zelf een moestuin in Limburg? Of een peren- of appelboom? Zorg dan dat je alle groente en fruit die de grond hebben geraakt grondig wast en kookt. Als je fruit in jam verwerkt, zijn alle eitjes dood door het koken.
  • Draag in deze regio's handschoenen bij het tuinieren en blijf uit de buurt van vossenholen en vossenkadavers.
  • Ook honden en katten in deze streek kunnen drager zijn van de vossenlintworm. Was daarom altijd je handen nadat je dieren hebt aangeraakt.

Bekijk ook de vragen en antwoorden over vossenlintworm van het RIVM