Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je veilig snoepen van deeg of beslag voor cake, koekjes of taart?

Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes (‘cookie dough’ of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella. Ook in het meel kunnen schadelijke bacteriën voorkomen zoals E. coli. Als je een besmetting oploopt, zijn de symptomen mild in de meeste gevallen. Diarree is een veelvoorkomende klacht, maar in zeldzame gevallen kunnen de gevolgen ernstiger zijn, zoals bloedingen in de darmen of vermindering van de nierfunctie.

Wie zijn extra gevoelig voor een infectie?

Rauw beslag of rauw deeg is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Die kunnen er sneller ziek van worden en de gevolgen kunnen ernstiger zijn. De cake of koekjes kan iedereen wel veilig eten, want schadelijke bacteriën gaan tijdens het bakken dood.

Wat kun je doen om een voedselinfectie te voorkomen?

Was je handen goed voor en na het maken van rauw deeg. Wil je een voedselinfectie voorkomen? Dan kun je beter niet snoepen van het rauwe beslag.

In de supermarkt of online is er ook kant-en-klaardeeg te koop. Soms speciaal verkocht om zo van te eten. De ingrediënten zijn vaak zo bewerkt of verhit dat het veilig lijkt om ervan te eten. Bij online verkoop is dit niet altijd even duidelijk. Twijfel je? Het veiligst is dan om er niet van te eten. Vooral als het gaat om hele jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.