Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?

Van voedsel dat een paar seconden op de grond heeft gelegen, kun je ziek worden. Maar je hoeft ook niet altijd alles gelijk weg te gooien wat op de grond heeft gelegen. De bekende '5-seconden-regel', die zegt dat eten dat op de vloer is gevallen nog veilig te eten is als je het binnen 5 seconden opraapt, klopt niet, blijkt uit onderzoek.

Of je ook echt een voedselinfectie oploopt, hangt van veel zaken af:

  • Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op de vloer gelegen dan is de kans groter dat er ziekmakende bacteriën op de vloer zitten.
  • Welk voedsel is gevallen. Een cracker zal minder vuil en bacteriën opnemen van de vloer dan een bord met gekookte spaghetti in tomatensaus. Een appel die je na het vallen goed wast en eventueel schilt, kun je best nog eten.
  • Welk type vloerbedekking. Een boterham die op tapijt valt neemt minder vuil op omdat die niet helemaal contact zal maken met de grond, dan een boterham die op een laminaatvloer valt.

Het is belangrijker je gezonde verstand te gebruiken om te bepalen of je iets nog wel of niet kunt eten, dan uit te gaan van de 5-seconden-regel.

Risicogroepen

Baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en zieken kunnen gevoeliger zijn voor voedselinfecties. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Voor hen is het belangrijker om op een goede hygiëne te letten. En ze moeten iets voorzichtiger zijn met eten wat op de grond is gevallen.

Ook voor jonge kinderen geldt dat een appel die je na het vallen goed wast en eventueel nog schilt, nog kunt eten. Maar een boterham met beleg, waarbij de belegkant op de grond komt, kun je beter weggooien. Twijfel je, eet het dan niet op.

Video: Bestaat de '5-seconden-regel' echt?