Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?

Ook van voedsel dat een paar seconden op de grond heeft gelegen, kun je ziek worden. De bekende "5 seconden-regel", die zegt dat eten dat op de vloer is gevallen, binnen 5 seconden nadat je het opraapt nog veilig te eten is, klopt niet, blijkt uit onderzoek.

Of je ook echt een voedselinfectie oploopt, hangt van veel zaken af:

  • Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op de vloer gelegen dan is de kans groter dat er ziekmakende bacteriën op de vloer zitten.
  • Welk voedsel is gevallen. Een cracker zal minder vuil en bacteriën opnemen van de vloer dan een bord met gekookte spaghetti in tomatensaus. Een appel die je na het vallen goed wast en eventueel schilt, kun je best nog eten.
  • Welk type vloerbedekking. Een boterham die op tapijt valt neemt minder vuil op omdat die niet helemaal contact zal maken met de grond, dan een boterham die op een laminaatvloer valt.

Het is belangrijk je gezonde verstand te gebruiken om te bepalen of je iets nog wel of niet kunt eten, dan uit te gaan van de 5 seconden-regel. Twijfel je, eet het dan niet op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.