Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan het kwaad om fruitpitten door te slikken?

In pitten van steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Denk bij steenvruchten aan: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen. Slik de pitten liever niet door.

Geen paniek

Mocht je een pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.

Klachten?

Als er veel cyanide in je lichaam vrijkomt, krijg je klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn, draaierigheid. Als je deze klachten krijgt, raadpleeg dan de huisarts.

Abrikozenpitten

Vooral in abrikozenpitten en bittere amandelpitten zijn hoge concentraties blauwzuur gevonden. Het is ook gevonden in vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). In kersenpitten zijn de hoeveelheden lager. Bij peren of appels nog lager. De amandelen die je in de winkel koopt zijn vaak zoete amandelen, deze zijn geen probleem.