Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?

Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook bacteriën overbrengen.

Fruitvliegjes bestrijden

In de zomer breekt de tijd aan om extra zorgvuldig te zijn: was lege glazen van vruchtensap meteen af. Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer. En ruim ook je vuilniszakken en ander afval op als dat nodig is, of als je merkt dat er vliegjes in zitten. Doe dus regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer of maak de kliko schoon.

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten. Zorg er dus voor dat ze die plekjes niet kunnen vinden.

Hoewel fruitvliegjes bacteriën kunnen overbrengen, is de kans dat je ziek wordt van ‘besmet’ fruit klein.

Wassen en afdekken

Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.

Trouwens: ook bepaalde motten en vlinders houden van plaatsen waar het warm is en leggen hun eitjes vaak op of in de buurt van rijp fruit. Zorg dus dat ze wegblijven uit je keuken!

Fruitschaal schoonmaken

Is je fruit overrijp of heeft het rotte plekken, dan kan dit de fruitschaal ook besmetten. Hier kunnen weer fruitvliegjes op afkomen. Zorg dus dat je geen overrijp fruit op de fruitschaal hebt liggen waarbij fruitsappen lekken en maak de fruitschaal daarna ook schoon.

Fruitvliegjes niet vangen

Laat vooral geen glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja staan als fruitvliegjesval. Daar komen ze juist op af.

Bewaren

Wil je weten hoe je fruit goed bewaart? In onze Bewaarwijzer vindt je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, inclusief handige bewaartips.