Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?

Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om ze te bestrijden door goed op te ruimen. Zorg dat er geen overrijp fruit, fruitresten of lege glazen met restjes limonade, bier of wijn voor ze te vinden is. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook bacteriën overbrengen.


Fruitvliegjes bestrijden

In de zomer breekt de tijd aan om extra zorgvuldig te zijn: was lege glazen van vruchtensap meteen af. Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer. En ruim ook je vuilniszakken en ander afval op als dat nodig is, of als je merkt dat er vliegjes in zitten. Doe dus regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer of maak de kliko schoon.

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten. Zorg er dus voor dat ze die plekjes niet kunnen vinden.

Hoewel fruitvliegjes bacteriën kunnen overbrengen, is de kans dat je ziek wordt van ‘besmet’ fruit klein.

Wassen en afdekken

Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.

Trouwens: ook bepaalde motten en vlinders houden van plaatsen waar het warm is en leggen hun eitjes vaak op of in de buurt van rijp fruit. Zorg dus dat ze wegblijven uit je keuken!

Fruitschaal schoonmaken

Is je fruit overrijp of heeft het rotte plekken, dan kan dit de fruitschaal ook besmetten. Hier kunnen weer fruitvliegjes op afkomen. Zorg dus dat je geen overrijp fruit op de fruitschaal hebt liggen waarbij fruitsappen lekken en maak de fruitschaal daarna ook schoon. Veel fruit kun je ook beter in de koelkast bewaren zoals druiven, aardbeien, appels en peren.

Fruitvliegjes vangen

Je kunt fruitvliegjes vangen door een beetje fruit, bijvoorbeeld een bananenschil of een stukje perzik, in een potje te doen. Daar zet je een trechter op, met de tuut naar beneden. Als je de rest van het potje goed afsluit, zullen fruitvliegjes op de geur afkomen. Door de trechter vallen ze in het potje, maar komen ze er niet meer uit.

Goed bewaren

Wil je weten hoe je fruit goed bewaart? In onze Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, inclusief handige bewaartips.