Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Frisse tonen van sinaasappel (bekijk ook de video)
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoe herken je dierlijke ingrediënten op het etiket?

Het is soms lastig om op een etiket te zien of er in eten en drinken E-nummers of ingrediënten zitten van dierlijke oorsprong. Wil je als vegetariër of veganist dierlijke E-nummers en ingrediënten in voeding vermijden? Of wil je geen of minder dierlijke producten eten vanwege je geloof om of een andere reden? Hieronder geven we tips hoe je deze ingrediënten kunt herkennen op het etiket.

E-nummers met (mogelijk) dierlijke componenten

In sommige gevallen wordt een E-nummer gemaakt met stoffen uit de natuur. Deze kunnen een plantaardige maar ook dierlijke oorsprong hebben.

E-nummers die dierlijke componenten kunnen bevatten: E120; E160a; E160d; E160e; E161g; E234: E304: E322: E422; E431 t/m E436; E442; E445; E470a; E470b; E471; E472a t/m f; E473 t/m E477; E479b; E481 t/m E483; E491 t/m E495; E570; E626 t/m E635; E640; E901; E904; E920; E966; E1518.

Bij een aantal is de oorsprong duidelijk, maar een aantal E-nummers bevatten bijvoorbeeld vetzuren. Deze kunnen dierlijk zijn. Vegetariërs en veganisten kunnen deze E-nummers beter vermijden. Of ze kunnen contact opnemen met de fabrikant van het product om na te vragen of het E-nummer dat gebruikt is voor het betreffende product daadwerkelijk dierlijke componenten bevat.

Handig: de E-nummerzoeker

Wil je meer informatie over een specifiek E-nummer. Kijk dan in onze E-nummer tool.

Welk E-nummer zoek je?

Waar kan het in zitten?
    Andere namen voor E

    Vegetarische, koosjer en Halal-keurmerken

    Aan producten met een vegetarisch keurmerk worden geen E-nummers van dierlijke oorsprong toegevoegd. Dat is met name handig voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Voor mensen met bepaalde geloofsovertuigingen is het belangrijk om te weten of de slachtmethodes volgens juiste rituelen zijn uitgevoerd. Voor het Jodendom is er het keurmerk Koosjer en voor de Islam zijn er verschillende Halal-keurmerken. Deze keurmerken geven niet aan of er wel of niet dierlijke producten in het voedingsmiddel zitten, maar wel of er is gehandeld naar religieuze maatstaven bij de voedselproductie.

    Gelatine

    Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.

    Stremsel (kaas)

    Om van melk kaas te maken, wordt stremsel toegevoegd. Het is een hulpstof die wordt gebruikt om kaas dik te maken. Stremsel komt meestal uit de maag van een dood kalf. Maar stremsel kan ook gemaakt worden uit plantenextracten of micro-organismen zoals bacteriën die al dan niet genetisch gemodificeerd zijn. Op een etiket hoeft niet te staan of het stremsel dierlijk is of niet. Soms staat op een etiket te lezen ‘vegetarisch stremsel’ of ‘microbieel stremsel’. Deze zijn dan van niet-dierlijke oorsprong. Bij kazen met het vegetarisch keurmerk kun je ervan uitgaan dat ze gemaakt zijn van vegetarisch stremsel.

    Instinkers

    Sommige producten hoeven geen ingrediënten op de verpakking te vermelden. Voorbeelden:

    • Brood: Op vers brood hoeft wettelijk gezien geen overzicht van de ingrediënten te staan. Je kunt dan dus niet zien wat er in het brood zit. Vaak wordt er aan brood wat vet (broodverbetermiddel) toegevoegd, en dit kan van dierlijke oorsprong zijn. Je kunt aan de verkoper vragen of dit van dierlijke oorsprong is. Soms weten ze dat helaas niet. Als alternatief kun je voorverpakt brood uit de supermarkt kopen. Hierop moet wél een ingrediëntenoverzicht staan. Ook moet daarop staan of het gebruikte vet van dierlijke of van plantaardige oorsprong is.
    • Wijn en vruchtensappen: Tijdens de productie wordt wijn en vruchtensap geklaard, hiermee wordt de troebelheid uit de vloeistof verwijderd. Hiervoor kan gelatine zijn gebruikt. Dit hoeft niet op de verpakking te staan. Wil je weten of hiervoor gelatine is gebruikt, neem dan contact op met de fabrikant.
    • Eieren: Eieren van een biologisch-dynamische boerderij kunnen bevrucht zijn, hierdoor kan er een heel klein vruchtbeginsel in het ei zitten. Eieren van een biologisch-dynamische boerderij kun je herkennen aan het Demeter-keurmerk. Eieren van andere boerderijen zijn wel vegetarisch.
    • Kauwgom: Bij de productie van kauwgom kan gelatine gebruikt zijn. Dit hoeft niet op de verpakking te staan. Wil je zeker weten dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt, koop dan kauwgom met een vegetarisch of veganistisch keurmerk.