Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan je een kind veganistisch opvoeden?

Je kan een kind veganistisch opvoeden. Maar als je kind geen dierlijke producten eet, is het wel heel belangrijk om erop te letten dat je kind alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat je kind in de groei is, wil je tekorten voorkomen. Begeleiding door een diëtist is dan ook sterk aan te raden.

Waar moet je op letten als je kind veganistisch eet?

Zeker voor kinderen is er extra aandacht nodig voor voldoende voedingsstoffen. Vooral voor eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12, calcium, jodium en vitamine D. Deze voedingstoffen zitten voor een groot deel in dierlijke producten. Het kan wat lastiger zijn om deze voldoende uit plantaardige producten te halen. Vitamine B12 kun je niet uit plantaardige producten halen.

Als je kind geen vlees, vis, zuivel en ei eet, is het nodig om te weten wat goede vervangers zijn en waar je op moet letten. Voor kinderen gelden dezelfde adviezen voor veganistisch eten als volwassenen.

Let bij een veganistische opvoeding heel goed op voedingsstoffen.

De adviezen in een notendop:

  • Geef je kind een vitamine B12-supplement.
  • Vervang zuivel door sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12. Kinderen onder de 1 jaar hebben moedermelk, volledige zuigelingenvoeding of opvolgmelk nodig. Geef kinderen onder de 1 jaar geen andere zuivelvervangers.
  • Vervang vlees, vis en ei door de volgende producten en varieer hiermee:
    • peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
    • tofu en tempé
    • noten, pinda’s, pitten of zaden. Let wel op verstikkingsgevaar. Geef kinderen tot en met 4 jaar alleen notenpasta of pindakaas (zonder suiker en zout). Ook oudere kinderen kunnen zich nog verslikken in noten. Zorg dat ze rustig zitten bij het eten van noten.
    • kant-en-klare vegetarische vervangers met toegevoegd ijzer en vitamine B12 en niet meer dan 1,1 gram zout. Vooral voor kinderen is het belangrijk om te kiezen voor de minst zoute variant. Tot 4 jaar kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
  • Geef ook andere producten met ijzer, zoals groene bladgroente (spinazie, andijvie), volkoren graanproducten, seitan en aardappelen. Volkorenbrood is ook belangrijk omdat er jodium inzit.
  • Geef bij elke maaltijd groente of fruit. Vitamine C zorgt ervoor dat het lichaam ijzer beter opneemt.
  • Geef kinderen een vitamine D-supplement als ze:
    • jonger zijn dan 4 jaar.
    • een donkere of getinte huid hebben.
    • weinig halvarine, margarine of bak- en braadvet krijgen.

Ga altijd naar een diëtist

Wil je jouw kind geen dierlijke producten geven? Ga dan altijd naar een kinderdiëtist. Deze diëtist kijkt samen met jou en je kind of voor jullie veganistisch eten haalbaar is. En maakt een plan hoe je zorgt dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat zijn de gevolgen van veganistisch eten voor kinderen?

Als je dierlijke producten niet goed vervangt, dan kunnen de gevolgen van veganistisch eten voor kinderen groot zijn. Dat komt omdat zij nog moeten groeien. Bijvoorbeeld voor de groei van stevige botten hebben ze voldoende calcium en vitamine D nodig. Deze voedingsstoffen moeten ze uit andere bronnen halen. Er zijn landen die veganistisch eten bij kinderen afraden door het risico op tekorten.

Er bestaat weinig onderzoek naar de effecten van veganistisch eten bij kinderen. En de onderzoeken die er wel zijn, zijn erg verschillend. Ook kijken ze niet naar de langere termijn. Daardoor is het moeilijk om conclusies te trekken. De gevolgen voor kinderen zijn in Nederland vooral beschreven voor kinderen die macrobiotisch eten. Dit is een (bijna helemaal) veganistische manier van eten die in de jaren 70 en 80 populair was.

Kinderen die macrobiotisch eten hebben meer dan kinderen die vlees/vis of vegetarisch eten: een grotere kans om kleiner en lichter te zijn, minder goed ontwikkelde botten en een minder goede ontwikkeling als het om bewegen gaat. Denk aan evenwicht bewaren, sporten, spelen van muziekinstrumenten, schrijven enzovoorts (de psychomotorische ontwikkeling loopt achter).

Vegetarisch eten en kinderen (met melk, kaas en eieren)

Als je kind vegetarisch eet (met melk, kaas en eieren), is de kans op tekorten minder groot. Ook dan is het belangrijk om vlees goed te vervangen. Lees meer over vegetarisch eten bij kinderen.