Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken!

1 januari 2024

Veel Nederlanders denken na over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ze willen bijvoorbeeld afvallen, gezonder eten of iets doen voor het milieu. Maar zo'n voornemen kan moeilijk zijn om vol te houden. Het Voedingscentrum legt uit hoe dat komt en hoe het dit jaar wél lukt.

Vaak zie je dat goede voornemens niet nieuw zijn. Het zijn dingen die mensen al langer willen, zoals afvallen, gezonder eten of minder voedsel verspillen. Ze komen elk jaar terug. Het zijn dus eigenlijk hernieuwde voornemens.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen hun goede voornemen lang volhouden. Dat is iets heel menselijks. Als je je gedrag wilt veranderen, moet je namelijk nieuwe gewoonten creëren en dat vinden we lastig omdat dit veel energie kost. Nog moeilijker is het vormen van een nieuwe gewoonte als deze in strijd is met een oude gewoonte. De weg van de minste weerstand is namelijk onze oude, ingesleten gewoonte.

Concreet plan

Hoe zorg je dat je je goede voornemens deze keer wél volhoudt? Het is belangrijk om realistisch te zijn. Vaak leggen we de lat te hoog. Daardoor wordt het juist moeilijker om het gewenste gedrag vol te houden. Schep dus geen torenhoge verwachtingen voor jezelf, maar kijk wat voor jou haalbaar is en bij jouw situatie past. Het helpt om een concreet en realistisch plan te maken, met een duidelijk doel en acties. Een plan waar je graag mee aan de slag wilt en dat past bij je dagelijkse leven.

Het is belangrijk je doel en bijbehorend plan zo concreet mogelijk te maken. 'Ik wil gezonder eten', is niet concreet genoeg, want het is onduidelijk wat je dan precies gaat doen. Is extra fruit eten voldoende? Of kun je ook vaker frisdrank inruilen voor een drankje zonder suiker?

Maak je gedrag dus heel concreet en stel bijvoorbeeld het doel om elke dag 2 stuks fruit te eten, om 10.00 uur en 16.00 uur. Of om een keer per dag een glas frisdrank te vervangen door een glas water, het liefst ook gekoppeld aan een moment.

In deze video leggen we verder uit hoe je zo'n concreet plan maakt:

Kleine stappen

Het is belangrijk om niet te veel in één keer te willen. Deel je goede voornemen op in kleine, haalbare stappen. Heb je jezelf bijvoorbeeld voorgenomen om gezonder of duurzamer te eten? Het maken van een Eetwissel is een goed voorbeeld van een kleine, concrete stap die daaraan bijdraagt.

Eetwissels kun je maken binnen wat je nu al eet. Ruil bijvoorbeeld bij je ontbijt witbrood in voor volkorenbrood. Of kies voor een cracker met kaas in plaats voor een snackreep. Van daaruit kun je verder uitbouwen naar meer nieuwe, goede gewoonten.

Niet te streng zijn voor jezelf

Wees ook geduldig. Je gedrag veranderen vraagt om een kritische blik naar jezelf, maar ook een milde blik. Je bereikt je doel niet in één dag. Het vormen van een nieuwe gewoonte duurt gemiddeld 2 maanden. In die periode zal bijna iedereen weleens ervaren dat het niet altijd lukt om vol te houden.

Stel je hebt de verleiding van de snoeppot een keer niet kunnen weerstaan. Dat is niet erg, belangrijker is hoe je ermee omgaat. Wees niet te hard voor jezelf, maar pak de draad weer op. Bedenk wat je de volgende keer doet in deze situatie. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om de volgende keer een appel te pakken als je trek krijgt tussendoor.

Voor de pers

Wil je meer weten over gezonder en duurzamer eten en het volhouden van goede voornemens? Neem dan contact op met onze persafdeling: telefoon 070-3068883 of via media@voedingscentrum.nl.