Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam

Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam

1 oktober 2014
Peulvruchten: ze zijn er in allerlei soorten en maten en lenen zich prima voor de dagelijkse variatie. En dat is mooi, want ze zitten vol met goede voedingsstoffen, ze zijn volop verkrijgbaar en kunnen bovendien vlees vervangen in een maaltijd.

Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel. Soms eten we de hele peul, zoals bij sperziebonen, peultjes en sugarsnaps. Maar andere peulen halen we open en eten alleen de zaden, zoals bij bruine bonen, sojabonen, erwten en linzen.

Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken in een maaltijd:

Als groente

Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt. Grofweg kun je zeggen: eet je het vers (niet uit blik) en heeft het een groene kleur? Dan is het een groente.

Als bron van koolhydraten

Gedroogde of geconserveerde peulvruchten, zoals bruine bonen, zijn koolhydraatrijke producten. Ze vallen onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar ook brood, granen, aardappelen, rijst, past en couscous onder vallen.

Als vleesvervanger

De meeste peulvruchten bevatten veel eiwitten, voedingsvezel, koolhydraten en B-vitamines. Er zit ook vitamine B1 en ijzer in, dat maakt ze tot goede vleesvervangers. Denk dan aan bijvoorbeeld soja. De groene varianten van peulvruchten zijn daarentegen vaak niet zo geschikt.

De milieubelasting van bonen is vele malen lager dan van vlees: Er wordt voor de teelt tot 3 keer minder broeikasgas uitgestoten en tot 7 keer minder land gebruikt. En in tegenstelling tot vlees bevatten ze nauwelijks verzadigd vet en veel voedingsvezels.

Wat zijn nog meer geschikte vleesvervangers? Lees het in de encyclopedie.
Lees alles over peulvruchten in de encyclopedie

Recepten met peulvruchten

Zelf gevarieerd koken met peulvruchten? Ons Menu van de week staat volgende week (week 40) helemaal in het teken van peulvruchten. Maar je kunt natuurlijk ook zoeken in onze uitgebreide receptendatabase.