Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Kerst 2025 - Voorgerechten

Begin het kerstdiner met een knaller: een parade van verschillende voorgerechtjes om samen te delen. Ook perfect als hapjes bij een kerstborrel!

Tafel in kerstsfeer met de verschillende voorgerechten Groentefriet met dip van rode biet Aardappeltortilla met gekaramelliseerde uien Mosselsoep met knapperig knoflookbrood Ginger ale

De recepten

groentefriet met dip van rode biet

Ingrediënten voor 4 porties

  • 125 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 100 gram rode bieten (gekookt)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tahin zonder zout
  • 1 theelepel komijn
  • peper
  • ½ eetlepel (zwart) sesamzaad
  • 1 pastinaak
  • 1 winterwortel

Materialen

Keukenmachine/staafmixer

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
  2. Snijd de bieten in stukjes.
  3. Pel de knoflook en snijd klein.
  4. Pureer de kikkererwten met de bieten, knoflook, tahin, komijn en wat peper in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg eventueel ijsblokjes of een scheutje water toe zodat de kikkererwten makkelijk gepureerd kunnen worden. Pureer tot een glad mengsel.
  5. Schep in een schaal en strooi het sesamzaad erover.
  6. Was en schil de pastinaak en wortel.
  7. Snijd de groente in de vorm van frieten.
  8. Serveer bij de rode bietenhummus.
sluiten

aardappeltortilla met gekarameliseerde uien

Ingrediënten voor 4 porties

  • 450 gram aardappelen
  • 350 gram ui
  • 2 eetlepels olie
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 theelepel bruine suiker
  • peper
  • 3 eieren

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Pel de uien en snijd in halve ringen.
  3. Verwarm de helft van de olie en bak hierin de uien in 15 minuten zacht en goudgeel.
  4. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes.
  5. Meng de suiker door de uien en breng op smaak met peper en de helft van de tijm.
  6. Snijd de aardappelen in plakken.
  7. Verwarm de rest van de olie in een grote pan en bak hierin de plakken aardappelen goudgeel.
  8. Klop de eieren los met wat peper en de rest van de tijm. Schenk dit over de aardappelen.
  9. Laat de eieren met een deksel op de pan in 10 minuten stollen.
  10. Verdeel de uien erover, garneer eventueel met nog wat tijm en snijd in stukken.
sluiten

mosselsoep met knapperig knoflookbrood

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 2 (oude) volkoren of bruine boterhammen
  • 100 gram prei
  • 100 gram knolselderij
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse selderij
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • peper
  • 400 ml water
  • 150 gram mosselen (gekookt)

Bereiding

  1. Pel de knoflook en pers boven de olie uit.
  2. Smeer het brood in met de knoflookolie en snijd in repen.
  3. Bak de broodrepen lichtbruin in een pan en keer regelmatig.
  4. Was de groente, snijd de schil van de knolselderij weg.
  5. Snijd de prei in dunne ringen en de knolselderij in kleine blokjes.
  6. Was de kruiden, ris de blaadjes van de tijm en snijd de selderij klein.
  7. Bak de groente 5 minuten in de hete margarine. Breng op smaak met peper.
  8. Voeg de kruiden toe, schenk het water erbij en kook 5-10 minuten.
  9. Prak eventueel met een vork de blokjes knolselderij fijn om de soep een beetje te binden.
  10. Voeg de gekookte mosselen toe en laat de soep nog 1-2 minuten koken.
  11. Schenk de soep in glazen en garneer eventueel met nog wat selderij. Leg de broodsticks op de rand van het glas.
sluiten

ginger ale

Ingrediënten voor 4 porties

  • 30 gram gember
  • 100 ml water
  • 1 citroen
  • 400 ml ginger ale light
  • 200 ml bruisend water

Bereiding

  1. Schil de gember en rasp grof.
  2. Was de citroen en snijd een stukje van de schil af. Snijd de citroen in plakjes voor de garnering.
  3. Breng het water aan de kook met de gember en citroenschil.
  4. Laat dit 20 minuten trekken.
  5. Zeef de thee en laat afkoelen.
  6. Verdeel de thee over glazen en vul verder aan met ginger ale light en bruisend water.
  7. Garneer elk glas met een plakje citroen.
sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je de 3 voorgerechten volgens het recept, dan is dit samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Kies dan 1 of 2 voorgerechten uit of maak kleinere porties van ieder gerecht. Serveer bijvoorbeeld alleen de soep als voorgerecht of maak de helft van de groentefriet.

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder gerecht iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!