Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 
De Ja-Nee Koelkaststicker is een reminder voor in of op je koelkast. Zo zie je bij het opbergen van je boodschappen waar je 12 veelgebruikte producten het beste kunt bewaren. 

Veelgestelde vragen 

Waar kan ik de sticker bestellen?

De sticker is gratis te bestellen via de  webshop.

sluiten
Waar moet ik de sticker plakken?

Plak de sticker op de groentelade in je koelkast of aan de buitenkant op je koelkastdeur. De foliesticker met statische kleefkracht plakt goed op gladde oppervlakken.

Heeft je groentelade een reliëf? Plak de sticker dan op een zijkant van de koelkast, in de deur van je koelkast of aan de buitenkant op je koelkastdeur.

sluiten
Blijven er lijmresten achter op mijn koelkast?
De sticker is statisch en plakt zonder lijm. De sticker is dus gemakkelijk weer te verplaatsen of te verwijderen.
sluiten
Waarom staan alleen deze producten op de sticker?

Op de sticker staan 12 veelgebruikte producten afgebeeld. Het gaat om producten waarover de meeste twijfels bestaan bij consumenten en waarop de meeste winst te behalen valt, als je het product goed bewaart. Andere producten kun je opzoeken in onze online Bewaarwijzer.

sluiten
Appels, die kun je toch net zo goed op de fruitschaal bewaren?

Ja, dat kan ook, maar in de koelkast blijven ze drie weken langer goed. 

sluiten
Hoe zit het met producten die niet op de sticker staan?

We hebben gekozen voor de producten waar de meeste twijfel over bestaat onder consumenten en waar de meeste winst te behalen valt, door ze op de juiste plaats te bewaren. Wil je weten of je andere producten goed bewaart? Zoek ze op in de  online Bewaarwijzer

sluiten
Op welke plek bewaar ik producten buiten de koelkast?

Fruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren, en groente op een aparte schaal voor groente. Tijdens het rijpen verspreiden bananen, appels, peren en perziken een gas (ethyleen) dat de rijping van ander fruit versnelt. Wil je dit voorkomen, leg dan deze fruitsoorten apart van het andere fruit.

Producten zoals aardappel, ui, winterpeen en andere groenten die buiten de koelkast horen bewaar je het beste op een koele, droge en liefst donkere plaats.

Koel is ongeveer 10° tot 15°C. Veel oude huizen hebben nog een kelder. Als je die niet hebt, kun je denken aan een bijkeuken, garage, berging, trapkast of gangkast: onverwarmde en afgesloten ruimtes, die zich op of in de grond bevinden. Het kan ook een aanrechtkastje in een (onverwarmde) keuken zijn, die niet dicht bij de oven of het fornuis zit.

sluiten
Waarom een Ja-Nee Koelkaststicker?

De sticker dient als ‘reminder’ voor de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten. Door producten op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer goed en zijn ze langer te gebruiken. De Ja-Nee Koelkaststicker, een variant op de bekende Ja-Nee Reclamesticker, is ontworpen voor op de groentelade in de koelkast of op de koelkastdeur.

sluiten
Waarom bewaar je eieren in de koelkast?

Een ei heeft toch van nature een prima verpakking? Wat kan er nou mee gebeuren? En in de supermarkt staan ze toch ook niet in de koeling? Het lijkt niet logisch om ze in de koelkast te bewaren, maar toch raden veiligheidsexperts het aan. Presentator Eddy Zoëy en dr.ir. Jenneke Heising zoeken uit hoe dat zit.

sluiten
Wat kan ik het beste doen als mijn fruit nog niet rijp is?
Kiwi’s, appels of peren bewaar je het langste in de koelkast. Maar als je ze nog een paar dagen wil laten narijpen kun je ze beter op de fruitschaal leggen.
sluiten

Bekijk de video

Tip

Lekker voor weinig

Kookboek met 54 gezonde en smaakvolle budgetrecepten en volop tips en adviezen over lekker en gezond eten met weinig geld. De recepten zijn vanaf 2 euro per persoon per maaltijd.

Bekijk kookboek