Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) of een 'te gebruiken tot'-datum (TGT).

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. 

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is.

Er zijn 2 mogelijke aanduidingen:

 • 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is
 • 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum

THT-datum

THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol product. 

De THT-datum kan staan op ongekoelde en gekoelde producten. Hiervoor geldt het volgende:  

 • Ongekoeld met THT-datum: bij producten die je ongekoeld kunt bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kun je vaak nog prima eten na de THT-datum. Dit kun je zelf beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.
 • Gekoeld met THT-datum: ook bij producten die je gekoeld moet bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan melk, karnemelk en yoghurt. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum.

Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.

TGT-datum

TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. 

Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Bewaarinstructie bij TGT-datum

Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Verder staat op de verpakking ook vaak hoe lang het product na openen bewaard kan worden in de koelkast. Mocht dit niet duidelijk zijn of je twijfelt, raadpleeg dan de  bewaarwijzer. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht.

THT/TGT op vleeswaren

Soms staat er op vleeswaren of gerookte vis een TGT- en soms een THT-datum. Waarom is dat en wat betekent het? Lees meer.

Producten zonder datum

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:

 • Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden 
 • Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer 
 • Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt 
 • Azijn
 • Keukenzout 
 • Suiker
 • Suikerwerk, zoals snoep
 • Kauwgom 

Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden door te kijken, ruiken en proeven.

Bewaren

Voor alle producten, met THT, TGT en zonder datum, geldt dat ze goed bewaard moeten worden. Weten hoe? Zoek producten op in de bewaarwijzer