Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Wil je beter leren koken? Wij helpen je graag om stap voor stap te leren koken, bakken, grillen en wokken. Ook lees je hoe je de airfryer, oven, magnetron en barbecue het beste gebruikt. Of je nu een beginnende kok bent of een masterchef in de dop, de tips en tricks in deze kookhulp zijn handig voor iedereen. Schort om en snel de keuken in!

Kooktechnieken

  • Hoe blancheer ik? Bij blancheren kook je groente of fruit beetgaar in kokend water en koel je het vervolgens snel af in ijswater. Zo stop je het kookproces, wat helpt om de kleur, textuur...
  • Hoe gril ik? Grillen is het garen van eten op, onder of boven een gril. Zo wordt je eten knapperig aan de buitenkant en vol van smaak. Dit doe je met een grillpan, contactgrill, steengrill...
  • Hoe gebruik ik de oven? In de oven kun je allerlei gerechten bereiden. Denk aan het bakken van brood en pizza, maar ook aan groente, vlees of vis uit de oven. En vergeet een ovenschotel, traybake...
  • Hoe ontdooi ik? Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien.
  • Hoe braad ik? Bij braden verhit je een of meerdere ingrediënten in een dun laagje heet vet en laat je dit langzaam gaar worden. Denk aan het braden van groente en aardappeltjes of...
  • Hoe stoom ik? Stap voor stap stomen Hieronder leggen we uit hoe je eten stoomt. Gebruik hierbij een stoommandje of een hittebestendige vergiet die je plaatst op een pan met kokend water.
  • Hoe gebruik ik de frituurpan? Bij frituren dompel je eten helemaal onder in hete olie. Je gebruikt hiervoor een frituurpan of een pan op het fornuis gevuld met olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze,...
  • Hoe gebruik ik de barbecue? Stap voor stap barbecueën Zorg dat de barbecue goed heet is. Een gas- of elektrische barbecue is in ongeveer 10 minuten op temperatuur. Een houtskool ...
  • Hoe fruit ik? Stap voor stap fruiten Snijd het ingrediënt dat je gaat fruiten, bijvoorbeeld een ui, goed fijn. Verwarm een eetlepel olie of vloeibare margarine in ...
 
 

Tips voor in de keuken

Basis keukengerei

Wat heb je allemaal nodig in de keuken? Welk keukengerei kan niet ontbreken? We zetten het voor je op een rijtje.

Duurzaam in de keuken

Energie besparen in de keuken betekent winst voor het milieu én je portemonnee. Lees wat jij kunt doen.

Veilig in de keuken

Door in de keuken veilig te werken kun je een voedselvergiftiging voorkomen. Weet jij waar je op moet letten?
 
 
 
 

Handige kookvideo's

Op YouTube vind je meer handige kookvideo's.
 
 

Aan de slag!

Afbeelding bij teaser 'Zelf kruidenmixen maken'

Zelf kruidenmixen maken

Van Italiaanse kruidenmix tot kruidenmix voor nasi.
Afbeelding bij teaser 'Zelf sauzen en dips maken'

Zelf sauzen en dips maken

Guacamole, pastasaus, tzatziki, pesto en meer.
Afbeelding bij teaser 'Makkelijke en gezonde recepten'

Makkelijke en gezonde recepten

Kies uit meer dan 2.000 heerlijke recepten.
Afbeelding bij teaser 'Hoe lees je een recept?'

Hoe lees je een recept?

Stap voor stap een recept lezen: zo doe je dat!
 
 

Veelgestelde kookvragen

Hoelang kook ik groente?

Elke groente heeft weer een andere kooktijd. Hoelang moet je bijvoorbeeld broccoli, witlof of wortels koken voordat het gaar is?

Hoe gebruik ik minder zout?

Gebruik in plaats van zout andere smaakmakers om je eten op smaak te brengen, zoals kruiden en specerijen. Lekker én beter voor je gezondheid!

Hoeveel per persoon?

Precies genoeg pasta, rijst, aardappelen of peulvruchten koken kan lastig zijn. Hoeveel gram heb je per persoon ongeveer nodig?

Hoeveel gram is een eetlepel?

Een eetlepel, een theelepel, een handje... In recepten staan allerlei maten en gewichten. Hoeveel wordt daar precies mee bedoeld?