Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken en iets voor tussendoor. Het programma is een verdieping van Smaaklessen en Lekker Fit.

Opbouw SuperChefs-workshops

  • Week 1: De keuken
  • Week 2: De Schijf van Vijf
  • Week 3: Eetculturen
  • Week 4: Smaak
  • Week 5: Het etiket
  • Week 6: Seizoensgroente en –fruit
  • Week 7: Presenteren
  • Week 8: SuperChefs

Aanpak

De ideale lesduur per kookworkshop is ongeveer 2 uur. Het aantal kinderen per groep is 10 tot 15. De kinderen krijgen allemaal een eigen werk- en receptenboek en ontvangen aan het eind van de cursus een SuperChefs-certificaat.

SuperChefs is zo opgezet dat het goed past in de activiteitenprogramma’s van de naschoolse opvang, buurthuizen of kindervakantieweken. Het kan ook binnen schoolverband worden uitgevoerd. Verder is het een uitstekend programma om uit te voeren in kinderkookcafés en kookstudio’s.

Als je echt wilt gaan koken, dan is een handige ruime keuken het meest ideaal. Een uitgebreide inventarislijst staat in de handleiding begeleider. Is het bij jullie niet mogelijk om gebruik te maken van een volledig uitgeruste keuken? Ook dan kun je meedoen met SuperChefs. Er is een aparte set recepten ontwikkeld voor koken zonder fornuis, oven en grill. Deze recepten zijn te herkennen aan het logo ‘koken zonder keuken’.

Doel

SuperChefs is effectief in het verbeteren van kennis over gezond eten, kennis over gezond en veilig koken, houding ten opzichte van gezond en veilig koken, eigen effectiviteit ten opzichte van gezond eten en klaarmaken van gezond eten, en de vaardigheden om gezond en veilig te koken. Ook zijn de kinderen positief over het programma.

Daarnaast richt het programma zich op de determinanten neofobie (angst om nieuw eten te proeven), sociale invloed, intenties om gezonder te eten en het zelf letten op gezond eten.

Het programma is door het Centrum Gezond Leven gecertificeerd als ‘theoretisch goed onderbouwd’.

Organisatie en uitvoering

Kookdocenten, docenten of welzijnswerkers met kookkwaliteiten of diëtisten en kookfanaten met didactische kwaliteiten kunnen de cursus begeleiden. Zorg daarnaast voor voldoende hulpbegeleiders; reken naast de kookdocent op één begeleider per vier kinderen. Ook ouders kunnen hier een rol bij spelen.

Bij deze methode horen een handleiding en een DVD. Het is de bedoeling dat de begeleiders voorafgaande aan elke SuperChefs-les het betreffende hoofdstuk uit de handleiding lezen en het bijbehorende filmpje bekijken. Als hulpmiddel vult de docent het uitgebreide weekschema in dat in de handleiding is opgenomen. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht.

De voorbereiding duurt als je het voor het eerst meedoet ongeveer 1 uur per les. De tijd voor boodschappen doen is hierbij niet meegerekend.

Overzicht materialen

Alle materialen behorend bij deze methode zijn te bestellen en/of te downloaden via bij Kenmerk Educatief. De materialen staan er ook nader omschreven:

  • Superchefs Startpakket 
  • Handleiding voor begeleiders
  • DVD voor begeleiders
  • Werkboek kind
  • Receptenboek kind
  • Certificaat kind
  • Uitbreidingset recepten
  • Wervingsflyers
  • Wervingsposter
  • Hygiëneposter
  • Schijf van Vijf-poster

Nog vragen?

Mail dan naar Tilly de Jong van Kenmerk Educatief
Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.