Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kippenbouten in de braadschotel

Zoek een ander recept

Heerlijk met aardappeltjes en spruitjes.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 3 tomaten
  • 1 paprika
  • 2 kippenbouten
  • peper, nootmuskaat
  • tijm
  • 500 gram aardappelen
  • 300 gram spruitjes
  • 100 ml halfvolle melk

Materialen

Aardewerken braadschotel

Bereiding

  1. Zet de braadschotel 30 minuten helemaal onder koud water.
  2. Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen, de tomaten in parten en de paprika in blokjes.
  3. Neem het vel van de kippenbouten. Bestrooi het vlees met peper.
  4. Schik de groente in de braadschotel en leg de kippenbouten erop.
  5. Strooi er wat tijm over.
  6. Sluit de schotel met het deksel en zet hem op een rooster in de oven. Zet de oven op 180 °C en laat de kip in 1 uur en 15 minuten gaar worden.
  7. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  8. Maak de spruitjes schoon. Kook de spruitjes in een bodempje water in ca. 10 minuten gaar.
  9. Breng de melk aan de kook.
  10. Maak van de gare aardappelen, de hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  11. Laat de kip eventueel zonder deksel nog even kleuren. Geef er de spruitjes en aardappelpuree bij.

Ingrediënten over?

Kip:
Was keukengerei altijd af met heet water en zeep nadat het in aanraking is geweest met rauwe kip. Was je handen goed. Gebruik keukengerei (zoals snijplank, spatel, mes) dat is gebruikt voor rauwe kip, niet meer voor andere producten. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip. Maak kip altijd door en door gaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Spruitjes is deze maand (februari) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 670 kcal 670 kcal
Eiwit 60 gram 60 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.