Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Couscoussalade van de Ivoorkust

Zoek een ander recept

Heerlijke couscoussalade met tonijn. Gebruik verse koriander of selderij om de salade lekker op smaak te brengen.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 200 gram Mexico groentenmix, diepvries
  • 150 gram volkoren (parel) couscous
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel olie
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • peper
  • 150 gram wortels of 1 zakje worteljulienne
  • 1 blikje tonijn naturel (op water)
  • 6 takjes koriander of 4 takjes selderij
  • (ijsbergsla)

Bereiding

  1. Breng 250 ml water aan de kook en los hierin het stukje bouillontablet op.
  2. Kook de groentenmix enkele minuten in weinig bouillon en laat de groente afkoelen.
  3. Doe de couscous in een kom. Schenk alle bouillon over de couscous en roer dit met een vork erdoor. Laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen. Of kook de parelcouscous 10 minuten in de bouillon.
  4. Pers het teentje knoflook uit en snijd de sjalot klein.
  5. Roer er de olie, citroensap en peper door en meng dit door de couscous. Laat de couscous afkoelen.
  6. Maak de wortels schoon en snijd ze in heel dunne plakjes of rasp de wortels grof.
  7. Laat de tonijn uitlekken en verdeel het in stukjes.
  8. Was de koriander of selderij en knip de blaadjes klein.
  9. Meng alles door de couscous en maak het geheel op smaak met peper en eventueel nog wat citroensap.
  10. Geef de couscous in grote kommen of in grote bladen ijsbergsla.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat tonijn, albacore. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Albacore tonijn (Stille Oceaan) is verkrijgbaar met MSC-keurmerk. Skipjack tonijn kan een prima keuze info zijn, afhankelijk van de vangstmethode. Geelvin en Blauwvin tonijn: liever niet. info

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 525 kcal 525 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 9 gram 9 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.