Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Napolitaanse tomatensoep

Zoek een ander recept

Het is zo eenvoudig om je eigen gezonde tomatensoep te maken.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 gedroogd pepertje
  • 1 kleine pot of klein blik witte (grote) bonen of tuinbonen
  • 10 blaadjes basilicum
  • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Kruis met een scherp mes de tomaten in. Leg de tomaten kort in kokend water. Trek het vel van de tomaten en snijd ze in stukken.
  2. Maak de rest van de groente schoon.
  3. Snijd de ui en de knoflook in snippers, de bleekselderij in boogjes en de paprika in blokjes.
  4. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Bak de tomatenpuree kort mee.
  5. Voeg de rest van de groente, het paprikapoeder en 400 ml water toe. Breng dit aan de kook en verkruimel het pepertje er boven. Kook de soep 10 minuten.
  6. Spoel de witte bonen in een zeef af en laat ze uitlekken.
  7. Roer de witte bonen door de soep en laat de soep nog even koken.
  8. Strooi er de gewassen basilicum over en geef er brood bij.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Bleekselderij: 

Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik bleekselderij in een linzensalade.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Ronde tomaat is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 455 kcal 455 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 1,3 gram 1,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.