Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Warme wintersalade met noten

Zoek een ander recept

De aardappelen, rode bietjes en ansjovis maken er een spannende maaltijdsalade van.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • stuk knolselderij
  • 1 dunne winterwortel
  • 2 gare rode bietjes
  • 1 bosuitje
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 ansjovisfilets
  • 1 perssinaasappel
  • azijn
  • peper, kaneel
  • 50 gram walnoten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes of blokjes.
  2. Maak de groente schoon. Snijd de knolselderij, de wortel en de bietjes in repen.
  3. Snijd het bosuitje in ringen.
  4. Kook de partjes aardappel enkele minuten in weinig water.
  5. Voeg de knolselderij en de wortel toe en kook alles net gaar.
  6. Warm de bietjes kort mee.
  7. Verwarm de olie en fruit hierin de ringen bosui zacht. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  8. Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Voeg de stukjes ansjovis bij de bosui en laat de ansjovis in de olie smelten.
  9. Pers de sinaasappel uit en roer het door de ansjovis.
  10. Giet de aardappelen en groente af en meng er de warme dressing door. Maak het gerecht op smaak met wat azijn, peper en kaneel.
  11. Breek de walnoten grof en strooi ze er over.

Ingrediënten over?

Ansjovis:
Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep of door een salade. Voeg dan geen extra zout toe.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Knolselderij is deze maand (februari) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 465 kcal 465 kcal
Eiwit 10 gram 10 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 1,2 gram 1,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.