Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Couscous met mediterrane groente en sardientjes

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

De groente bak je in de olie van de sardientjes. Dit geeft extra smaak aan het gerecht.

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren couscous
  • 1 kleine courgette
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram gegrilde paprika (koeling, zonder zout)
  • 1 kleine prei
  • 1 blikje sardines
  • 1 eetlepel olie van de sardines
  • 2 theelepels citroensap

Bereiding

  1. Breng 200 ml water aan de kook en schenk dit over de couscous.
  2. Laat de couscous wellen volgens de gebruiksaanwijzing op verpakking.
  3. Maak de groente schoon.
  4. Snijd de courgette in blokjes, de ui en de knoflook in snippers, de paprika’s in blokjes en de prei in ringen.
  5. Laat de sardientjes uitlekken. Halveer de sardientjes in de lengte en verwijder de graat.
  6. Verwarm de olie uit het blikje sardientjes en fruit hierin de ui en de knoflook.
  7. Voeg de courgette en de prei toe en roerbak dit mee gaar.
  8. Warm de repen paprika mee.
  9. Roer er de couscous door en warm het geheel goed door.
  10. Maak de couscous op smaak met wat citroensap en peper.
  11. Schik de halve sardientjes erop.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Courgette is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat sardine. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Sardine (Portugal, Bretagne) is verkrijgbaar met MSC-keurmerk. Sardine uit oerige gebieden is een tweede keuze. info

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 535 kcal 535 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.