Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Regenboogsalade met walnootdressing

Zoek een ander recept

Deze vrolijke salade is kleurrijk, fris en gezond.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram gesneden rodekool
  • 400 gram krieltjes
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 50 gram walnoten
  • 1 eetlepel (walnoot)olie
  • ca. 1 eetlepel citroensap
  • 1 gare rode biet
  • ¼ komkommer
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine winterwortel
  • 100 gram kerstomaatjes

Bereiding

  1. Was de rozijnen.
  2. Schil de sinaasappel dik en snijd de parten uit de vliezen. Vang het sinaasappelsap op.
  3. Meng de rozijnen en 2 eetlepels sinaasappelsap door de rode kool. Laat dit een half uurtje staan om de kool wat zachter te maken.
  4. Kook de krieltjes in een bodempje water in 6 minuten gaar.
  5. Laat de krieltjes uitlekken en bak ze in de hete margarine goudgeel.
  6. Wrijf de helft van de walnoten fijn en hak de rest grof.
  7. Maak van de fijngewreven walnoten, de olie, citroensap en peper een dressing.
  8. Schil het bietje en snijd hem in blokjes.
  9. Was de komkommer, halveer het stuk in de lengte en snijd de helften in dunne plakken.
  10. Maak de paprika, wortel en tomaatjes schoon.
  11. Snijd de paprika in blokjes en rasp de wortel grof.
  12. Schik naast elkaar op een schaal in de kleuren van de regenboog de rode kool, de bietjes, de komkommer, de paprika, de wortel en de kerstomaatjes.
  13. Druppel de walnootdressing erover en strooi de rest van de walnoten erover.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig?  Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.
Gebruik eventueel de rest van de bietjes in een salade met rode biet en mierikswortel.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Rode kool is deze maand (april) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 585 kcal 585 kcal
Eiwit 10 gram 10 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 25 gram 25 gram
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.