Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Lente groente

Lente groente

Dit frisse groentegerecht is lekker met kabeljauw en aardappelen.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 citroen
  • 2 stukjes visfilet zoals tilapia, pangasius, kabeljauw
  • peper, nootmuskaat
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 komkommer
  • 150 gram peultjes
  • 2 lente-uitjes (bosuitjes)
  • 100 ml halfvolle melk
  • dille (vers of diepvries)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Boen de citroen schoon. Rasp wat van de schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere helft in parten.
  3. Dep de vis droog en bestrooi het met peper.
  4. Verwarm 2 eetlepels margarine en bak hierin de vis bruin.
  5. Voeg wat citroensap en citroenrasp toe en stoof de vis in 8-10 minuten gaar.
  6. Schaaf een deel van de schil van de komkommer.
  7. Halveer de komkommer in de lengte. Schraap met een lepeltje het zaad er uit.
  8. Snijd de helften in smalle repen.
  9. Maak de peultjes en de lente-uitjes schoon.
  10. Halveer de peultjes en snijd de uitjes in ringen.
  11. Fruit de ringetjes ui in de rest van de margarine zacht.
  12. Voeg de peultjes en de komkommer toe met een beetje water en kook de groente in een paar minuten gaar.
  13. Breng de melk aan de kook.
  14. Was de dille en knip het grof.
  15. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  16. Maak de groente op smaak met wat geraspte citroenschil en dille.
  17. Serveer de groente met de vis, parten citroen en de aardappelpuree.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen koel en donker bij ongeveer 5-7 graden. Door teveel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder deze uitlopers en snijd deze of groene plekjes er goed uit.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Peultjes is deze maand (mei) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 555 kcal 555 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
0,2 gram 0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept