Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Hartige rijstschotel met koolsalade

Zoek een ander recept

Rijstschotel met krokant kaaskorstje en altijd duurzame witte kool.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • stuk witte kool (ca. 500 gram)
  • peper
  • 1 sjalot
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 40 gram geraspte belegen 30+ kaas
  • 1 bosuitje

Bereiding

  1. Kneus de komijnzaadjes in een vijzel of kom en maak er met de olie en de yoghurt een dressing van.
  2. Maak de kool schoon en schaaf hem in hele dunne slierten. 
  3. Meng de dressing erdoor en voeg eventueel wat peper toe. Laat de dressing op een koele plaats minimaal een uur intrekken.
  4. Pel het sjalotje en snijd het klein.
  5. Kook de rijst met de sjalot in 300 ml water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Warm de oven voor op 175 °C.
  7. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  8. Klop de eieren los en meng er de melk, peper en de helft van de kaas door.
  9. Schep het eimengsel en de pijnboompitten door de gare rijst en doe het in een ovenvaste schaal.
  10. Strooi de rest van de kaas erover.
  11. Laat de schotel in de hete oven licht kleuren.
  12. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Strooi dit over de koolsalade en geef het bij de rijstschotel.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 °C. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witte kool is deze maand (maart) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 610 kcal 610 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.