Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gebakken tofu met pittige saus

Zoek een ander recept

De pittige saus van sesam, gember en peper geeft een intense smaak aan de gebakken tofu.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sesamzaad
  • ½ rode peper
  • 1 bosui
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap
  • 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • ½ struik bleekselderij
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 150 gram volkoren noedels
  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  2. Verwijder van de peper een deel van de pitjes. Snijd het stuk peper in schuine ringen.
  3. Maak de bosui schoon en snijd hem in dunne ringen.
  4. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
  5. Wrijf in een vijzel het sesamzaad voor een deel klein of maal het heel kort in de keukenmachine.
  6. Maak de saus van het sesamzaad, de rode peper, de bosui, de geraspte gember, de sojasaus, de chilipoeder, de sesamolie en de azijn.
  7. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in boogjes. Smoor de bleekselderij in de margarine in ca. 8 minuten zacht.
  8. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  9. Snijd de tofu in dunne plakken en dep ze met keukenpapier droog.
  10. Bak de tofu in de hete olie aan beide zijden in ca. 6 minuten goudbruin.
  11. Druppel het sausje over de tofu en geef er de noedels en bleekselderij bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van sojasaus en margarine.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik de bleekselderij in deze stamppot.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Bleekselderij is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 590 kcal 590 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.