Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Kibbeh met bulgur (gehaktballetjes)

Zoek een ander recept

De balletjes vul je met een mengsel van ui, pijnboompitten en kruiden.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram bulgur
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 bosje peterselie
  • 6 takjes munt
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • peper
  • 200 gram rundergehakt
  • tijm
  • kaneel
  • 4-5 tomaten
  • citroensap

Bereiding

  1. Breng 300 ml water aan de kook en los het stukje bouillontablet er in op.
  2. Doe de bulgur in een kom en schenk er de bouillon over. Roer dit goed door en laat het 10 minuten wellen.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  4. Was de kruiden en hak ze klein.
  5. Pel de ui en snijd hem klein.
  6. Fruit de ui in 1 eetlepel olie zacht. Schep er de helft van de pijnboompitjes en 1 eetlepel peterselie door en maak op smaak met peper.
  7. Maak het gehakt aan met 5 lepels gewelde bulgur, de helft van het uimengsel, peper, tijm en kaneel. Vorm er 8 ovalen balletjes van. Maak een holletje in het midden en vul met wat uimengsel. Vouw goed dicht.
  8. Was de tomaten en snijd ze in parten. Maak er met peterselie en wat citroensap een salade van en zet even weg.
  9. Bak de gehaktballetjes in de rest van de olie in 8 minuten gaar en bruin.
  10. Meng de rest van de kruiden, ui en pijnboompitten door de bulgur en geef dit met de tomatensalade bij de gehaktballetjes.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar of vries de kruiden in.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ronde tomaat is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 695 kcal 695 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 35 gram 35 gram
Waarvan verzadigd vet 9 gram 9 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,4 gram 0,4 gram
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.