Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Moussaka

Zoek een ander recept

Grieks maar dan op z'n Hollands.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gram vast kokende aardappelen
  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram rundertartaar
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • peper
  • ca. ½ theelepel kaneel
  • 40 gram geraspte belegen 30+ kaas
  • 200 ml halfvolle yoghurt

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Warm de oven voor op 200 °C.
  3. Was de aubergines en snijd ze in dunne plakken. Bak de aubergines in de olie zacht.
  4. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  5. Bak de tartaar in een braadpan bruin en rul. Bak de ui en de knoflook mee.
  6. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 10 minuten sudderen. Maak de saus op smaak met peper en kaneel.
  7. Snijd de aardappelen in plakken en schik de helft in een ovenvaste schaal. Schep de tartaar-tomatensaus er op. Dek af met de aubergines en daarna de rest van de aardappelen. 
  8. Meng de geraspte kaas met de yoghurt en verdeel dit over de aardappelen.
  9. Laat de moussaka in de hete oven in ca. 30 minuten heet worden en bruin kleuren.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 485 kcal 485 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.