Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Gestoomde koolraap met mosterdzaad en citroen

Zoek een ander recept

Door je groente te stomen behoud je lekker veel vitamines en mineralen.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 1 kleine koolraap
  • 2 dunne ribkarbonades
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • ½ citroen
  • 2 theelepels mosterdzaad

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Snijd de koolraap in dunne plakken en schil ze. Snijd de plakken in smalle repen.
  3. Breng in een pan 200 ml water aan de kook.
  4. Doe de repen koolraap in een stoommandje of in een metalen vergiet en zet op de pan. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 15 minuten gaar.
  5. Bestrooi de karbonaadjes met peper. Bak het vlees in de het margarine in 15 minuten gaar.
  6. Rasp wat van de buitenkant van de citroen af.
  7. Verwarm een kleine pan en pof hierin het mosterdzaad tot de korrels open gaan. 
  8. Neem de pan van het vuur en voeg de geraspte citroenschil en een kneepje citroensap toe. Meng de gestoomde koolraap erdoor.
  9. Geef het vlees en de aardappelen erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Stuk citroen:
Bewaar een stuk citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plastic folie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Koolraap is deze maand (december) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 465 kcal 465 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 40 gram 40 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 5 gram 5 gram
Zout 0,3 gram 0,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.