Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zuurkoolschotel

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 appel
  • 400 gram zuurkool
  • laurierblad
  • ca. 150 ml halfvolle melk
  • peper, nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Maak de ui schoon en snijd hem klein.
  3. Fruit de ui met de kerrie in de margarine. Bak het gehakt al roerend mee.
  4. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  5. Meng de zuurkool met de appel, 100 ml water en het laurierblad. Laat de zuurkool 15 minuten stoven.
  6. Warm de oven voor op 200 °C.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Maak van de aardappelen met hete melk, peper en een beetje nootmuskaat een puree.
  9. Doe de zuurkool in een ovenvaste schaal.
  10. Schep het gehakt op de zuurkool en dek dit af met de aardappelpuree.
  11. Laat het gerecht in de hete oven in 30 minuten door en door heet worden en goudgeel kleuren.

Ingrediënten over?

Melk:
Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Dit recept is een weekkeuze.
Duurzaam eten Zuurkool is deze maand (juni) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 475 kcal 475 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1,8 gram 1,8 gram
Print dit recept
Deel dit recept