Bereiding
- Week de kikkererwten minstens 8 uur in ruim water. Bewaar ze eventueel in de koelkast.
-
Kook de kikkererwten in schoon water totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 50 minuten.
-
Kook de laatste paar minuten de ongepelde knoflooktenen mee.
-
Giet de kikkererwten af en bewaar 100 ml van het kookvocht.
-
Laat de kikkererwten afkoelen.
-
Pureer de kikkererwten in een keukenmachine samen met de gepelde knoflooktenen, de tahin, komijn en citroensap.
-
Voeg geleidelijk wat kookvocht (misschien is 100 ml niet nodig) toe om de hummus smeuïg te maken.
-
Verdeel wat hummus met de bolle kant van een lepel op een bord en garneer met een beetje olijfolie, komijn en za'atar naar smaak.
-
Lekker om stukjes pita of groente in te dippen.
Variaties
Gebruik kikkererwten uit blik. Gebruik dan 400 gram gare kikkererwten.
Extra informatie
Dit recept is goed voor 10 snackporties van 40 gram hummus.
Voor het besmeren van een boterham met hummus heb je ongeveer 20 gram nodig.
Ingrediënten over?
Bewaar de hummus afgedekt nog 2 dagen in de koelkast. Hummus kun je goed invriezen. Het is dan een maand houdbaar.
Tahin over? Maak bloemkool met tahin en brood.