Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Witlofschuitje met paddenstoelenpaté

Witlofschuitje met paddenstoelenpaté

Een verrukkelijke start van het kerstdiner. De knapperige witlof is een frisse tegenhanger van het kruidige paddenstoelenmengsel. Onze chef Els Dijkstra maakte het gerecht, dat je al een dag van tevoren helemaal kunt voorbereiden.

Els vindt dat er op de dag van het kerstdiner voldoende tijd moet overblijven voor elkaar. "Kerst draait om met elkaar aan tafel zitten, om te genieten van elkaar en van het eten. Dan wil je niet de hele avond in de keuken staan zwoegen."

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • voorgerecht

Ingrediënten

  • 15 gram gedroogde paddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • 250 gram paddenstoelenmix of kastanjechampignons
  • 2 ansjovisfiletjes (blikje)
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • tijm of rozemarijn
  • 2 eetlepels zuivelspread light
  • ½ bosje platte peterselie
  • 25 gram walnoten, ongezouten
  • 2 struikjes witlof

Bereiding

  1. Breng 100 ml water aan de kook. Giet dit over de gedroogde paddenstoelen en laat ze een half uur weken.
  2. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  3. Maak de verse paddenstoelen schoon. Houd een paar achter voor garnering en snijd de rest klein.
  4. Snijd de ansjovisfiletjes in stukjes.
  5. Fruit de sjalot en de ansjovis in de olie zacht.
  6. Bak de paddenstoelen met wat peper en tijm mee met de sjalot. Houd de paddenstoelen voor de garnering apart.
  7. Roer de zuivelspread door de gebakken paddenstoelen en laat het smelten.
  8. Was de peterselie en houd 4 mooie takjes achter. Trek van de rest de blaadjes van de steeltjes.
  9. Pureer de geweekte paddenstoelen met een paar lepels weekvocht fijn.
  10. Voeg dit toe aan de gebakken paddenstoelen en pureer het geheel met een staafmixer of in de keukenmachine grof. Hak op het laatst de peterselie en de walnoten kort mee.
  11. Neem 8 grote blaadjes van de struikjes witlof, was ze en dep ze droog.
  12. Vul de witlofbladen met het paddenstoelenmengsel.
  13. Plaats ze op kleine borden en garneer met de takjes peterselie of rozemarijn en de achtergehouden paddenstoelen.

Ingrediënten over?

Peterselie
Bewaar verse kruiden tussen velletjes nat keukenpapier onderin de koelkast. Het is nog ongeveer 4 dagen houdbaar.

Het hoofdgerecht van dit Kerstmenu is een Vispotje met bloemkoolsalade en kruidige aardappelpuree.
Het nagerecht is Gegrilde pruimen met vruchtencoulis en amandelgranola.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (mei) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat ansjovis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese ansjovis met MSC, uit de Middellandse zee is tweede keus.

Past in dieet

  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 105 kcal 105 kcal
Vet 8 gram 8 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 2 gram 2 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vezels 2 gram 2 gram
Eiwit 5 gram 5 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept