Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Witlofsalade met sardientjes

Witlofsalade met sardientjes

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 ei
  • 2 blikjes sardientjes
  • 6 spieten bieslook
  • citroensap
  • 1 eetlepel halfvolle yoghurt
  • peper, nootmuskaat
  • 500 gram witlof
  • 150 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Kook het ei hard en laat het afkoelen.
  3. Laat de sardientjes uitlekken, vang de olie op, en verwijder de graat. Snijd 1 sardientje fijn.
  4. Pel het ei en hak het klein.
  5. Was de bieslook en knip de sprieten klein.
  6. Maak van het ei, het sardientje, wat citroensap, 1 eetlepel opgevangen olie, de yoghurt en de bieslook een dikke saus. Maak de saus op smaak met peper.
  7. Snijd de overige sardines in stukjes.
  8. Maak het witlof schoon en snijd het in repen.
  9. Meng de saus en de stukjes sardine erdoor.
  10. Breng de melk aan de kook.
  11. Maak van de gare aardappelen met de melk, peper en nootmuskaat een puree.
  12. Serveer de aardappelpuree bij de witlofsalade.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar of vries de kruiden in. De bieslook is lekker in deze geroerbakte currynoedels.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Witlof is deze maand (december) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat sardine. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese sardine met MSC.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 560 kcal 560 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
1,3 gram 1,3 gram
Print dit recept
Deel dit recept