Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Witlof in de oven

Sappige witlof uit de oven, met aardappelen en een vleugje yoghurt.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof
  • 2 plakjes achterham
  • 1 ei
  • 50 gram halfvolle Biogarde yoghurt
  • peper, nootmuskaat
  • 500 gram aardappelen
  • 1 volkoren beschuit
  • 2 eetlepels geraspte belegen 30+ kaas
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 °C.
  2. Was de struikjes witlof en snijd ze in de lengte door.
  3. Kook het witlof een paar minuten.
  4. Leg de struikjes in een ovenvaste schaal.
  5. Snijd de ham in reepjes en strooi de ze over het witlof.
  6. Klop het ei met de yoghurt los en maak op smaak met peper. Schenk dit over de struikjes.
  7. Laat het witlof in de hete oven in ca. 20 minuten gaar worden.
  8. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  9. Maak de beschuit fijn en meng dit met de geraspte kaas.
  10. Strooi het over het witlof en verdeel de geschaafde amandelen er over.
  11. Laat dit in de oven in een paar minuten lichtbruin kleuren.
  12. Breng de melk aan de kook.
  13. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree en geef dit bij de witlof.

Ingrediënten over?

Gekookte ham:
Bewaar ham verpakt in plastic of een koelkastdoosje maximaal 4 dagen in de koelkast. Vries eventueel ham in en bewaar het maximaal 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 505 kcal 505 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1 gram 1 gram
Print dit recept
Deel dit recept