Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Volkorenbrood met minder zout

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ca. 350 ml water
  • 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram volkoren meel
  • 1½ theelepel bakkerszout
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels gemengde zaden

Materialen

Broodblik

Bereiding

  1. Verwarm het water tot lauwwarm. Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  2. Doe het volkorenmeel met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Schenk de gistoplossing in het kuiltje en voeg de olie toe. Mix met een mixer met kneedhaken of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan.
  4. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  5. Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine.
  6. Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm.
  7. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats nog een half uur rijzen.
  8. Warm de oven voor op 220 °C.
  9. Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven. Draai de oven terug naar 200 °C en bak het brood in ca. 25 minuten gaar en bruin.
  10. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Extra informatie

Doe bij gebruik van een broodmachine alle ingrediënten in de vorm volgens de gebruiksaanwijzing van de broodbakmachine. Toets het programma voor volkorenbrood in. Laat het brood na het bakken uitdampen.

Informatie over dit recept

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 175 kcal 175 kcal
Vet 5 gram 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 25 gram 25 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vezels 5 gram 5 gram
Eiwit 5 gram 5 gram
Zout
0,3 gram 0,3 gram
Print dit recept
Deel dit recept