Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Vissoep met rouille

Vissoep met rouille

Rouille is een saus uit de Provençaalse keuken. Het Franse woord “rouille” dat ook roest betekent duidt op de kleur van de saus.

  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 500 kcal

Ingrediënten

  • 1 (oude) volkoren boterham
  • 200 tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • ½ rode paprika
  • chilipoeder
  • 1 ui
  • 100 gram wortelen
  • 200 gram broccoli
  • 100 gram doperwten (diepvries of vers)
  • 250 ml water
  • 250 gram visfilet zoals schelvis, pangasius of tilapia
  • ½ volkoren stokbrood

Materialen

Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Snijd het brood in stukjes.
  2. Week het brood in een beetje water, ¼ van de tomatenblokjes en de helft van de olijfolie.
  3. Pel de knoflook.
  4. Verwijder van de peper de pitjes.
  5. Snijd de paprika in stukjes.
  6. Pureer het geweekte brood met de peper, de paprika, wat chilipoeder en de helft van de knoflook met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet deze rouille apart.
  7. Maak de rest van de groente schoon.
  8. Snijd de ui in snippers, de wortel in plakjes en verdeel de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd die in stukjes.
  9. Verwarm de rest van de olijfolie en fruit hierin de ui met wat chilipoeder en pers een teentje knoflook er boven uit.
  10. Voeg de rest van de groente en de tomatenblokjes toe met 250 ml water. Laat dit 3 minuten koken.
  11. Snijd de vis in blokjes en bestrooi ze met een beetje chilipoeder.
  12. Meng de vis door de soep en laat het geheel nog 3 minuten zacht koken.
  13. Snijd het stokbrood in sneetjes, besmeer ze met de rouille en eet dit bij de soep.

Ingrediënten over?

Tomatenblokjes:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomatenblokjes afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in deze originele boerenkoolstoofpot!
Vries de tomatenblokjes eventueel in een diepvriesdoosje in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Broccoli'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.
Viswijzer Dit recept bevat schelvis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies schelvis met MSC.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 500 kcal
Vet 14 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 46 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 11 gram
Eiwit 42 gram
Zout
1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept