Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Vispotje met bloemkoolsalade en kruidige aardappelpuree

Vispotje met bloemkoolsalade en kruidige aardappelpuree

Het vispotje heeft een dieprode saus. De groene aardappelpuree en licht gebakken bloemkool steken hier mooi van af.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 495 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram bloemkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • chilivlokken
  • ½ theelepel citroenschil
  • 5 gram (platte) peterselie
  • 5 gram selderij
  • 5 gram basilicum
  • 400 gram kruimig kokende aardappel
  • 1 sjalot
  • 50 gram half gedroogde tomaat
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 200 gram visfilet, zoals kabeljauw
  • peper
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel (kruiden)zuivelspread light
  • 50 gram (Hollandse) garnalen (gekookt en gepeld)

Bereiding

  1. Was de bloemkool. Snijd de stronk in stukjes van 3 cm en verdeel de rest in roosjes.
  2. Kook de bloemkool in weinig water 2 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  3. Pel de knoflook en snijd klein.
  4. Verwarm de olie in een grote koekenpan. Bak hierin de bloemkool aan alle kanten goudgeel. Voeg de helft van de knoflook toe en bak kort mee met de chilivlokken en geraspte citroenschil. Laat afkoelen.
  5. Was de kruiden en knip de peterselie en de selderij klein. Houd de basilicum apart.
  6. Meng de helft van de peterselie en de selderij door de bloemkool en zet weg.
  7. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  8. Pel de sjalot en snijd klein.
  9. Snijd de tomaten wat kleiner.
  10. Fruit de sjalot en de knoflook zacht in de margarine.
  11. Voeg de tomaten toe met een scheutje water en laat even koken.
  12. Pureer dit met een staafmixer tot een saus.
  13. Snijd de vis in blokjes en bestrooi ze met peper.
  14. Laat de vis in de saus in 5 minuten gaar worden.
  15. Breng de melk aan de kook.
  16. Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
  17. Maak er met de hete melk en de zuivelspread een puree van. Roer de rest van de selderij en de peterselie erdoor en warm de puree goed door.
  18. Voeg de laatste minuut de garnalen toe aan de vis en maak het op smaak met de basilicum.
  19. Serveer de bloemkoolsalade en de aardappelpuree bij de vis.

Variaties

Wist je dat thee ook heel lekker kan smaken bij hartige gerechten? Bij dit visgerecht is een witte jasmijnthee een mooie aanvulling. Bruisend water met rozemarijn en een schijfje citroen is natuurlijk ook heerlijk om te drinken.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Garnalen en verse vis:
Verse vis en garnalen zijn erg bederfelijk. Doe het na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast. Bewaar zo dicht mogelijk bij het vriespunt, maximaal 1 dag,

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bloemkool heeft deze maand (maart) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 495 kcal
Vet 14 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 52 gram
Waarvan suikers 14 gram
Vezels 10 gram
Eiwit 36 gram
Zout
2,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept