Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Vispotje met bloemkoolsalade en kruidige aardappelpuree

Vispotje met bloemkoolsalade en kruidige aardappelpuree

Een hoofdgerecht voor het kerstdiner dat barst van smaak en kleur. Onze chef Els Dijkstra maakte het gerecht: "De vis gaart in een sausje van semi-gedroogde tomaatjes uit de koeling. Een smaakbom, maar met veel minder zout dan de zongedroogde tomaten in een pot."

Ook de kleuren op het bord zijn belangrijk, zegt Els. "Het vispotje heeft een dieprode saus. Daarbij steekt de groene aardappelpuree en licht gebakken bloemkool mooi af. Kerstkleuren op en top."

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • ½ bosje platte peterselie
  • ½ bosje selderij
  • 10 blaadjes basilicum
  • 750 gram kruimig kokende aardappelen
  • 2 sjalotjes
  • 150 gram half gedroogde tomaatjes (koeling)
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 400 gram visfilet, bijv. kabeljauw
  • peper
  • 200 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels zuivelspread light met kruiden
  • 100 gram Hollandse garnalen (gekookt en gepeld)

Bereiding

  1. Was de bloemkool. Snijd de stronk in stukjes van 3 cm en verdeel de rest in roosjes.
  2. Kook de bloemkool in een bodempje water 2 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  3. Pel 1 teentje knoflook en snijd het klein.
  4. Verwarm de olie in een grote koekenpan. Bak hierin de bloemkool aan alle kanten goudgeel. Bak op het laatst de knoflook, de chilivlokken en de geraspte citroenschil mee. Laat afkoelen.
  5. Was de kruiden en knip de peterselie en de selderij klein. Houd de basilicum apart.
  6. Meng de helft van de peterselie en de selderij door de bloemkool en zet weg.
  7. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  8. Pel de sjalotjes en het andere teentje knoflook en snijd klein.
  9. Snijd de tomaatjes wat kleiner.
  10. Fruit de sjalot en de knoflook zacht in de margarine.
  11. Voeg de tomaatjes toe met 100 ml water en laat even koken.
  12. Pureer dit met een staafmixer tot een saus.
  13. Snijd de vis in blokjes en bestrooi ze met peper.
  14. Laat de vis in de saus in 5 minuten gaar worden.
  15. Breng de melk aan de kook.
  16. Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
  17. Maak er met de hete melk en de zuivelspread een puree van. Roer de rest van de selderij en de peterselie erdoor en warm de puree goed door.
  18. Voeg de laatste minuut de garnalen toe aan de vis en maak het op smaak met de basilicum.
  19. Serveer de bloemkoolsalade en de aardappelpuree bij de vis.

Menusuggestie

Wist je dat thee ook heel lekker kan smaken bij hartige gerechten? Bij dit visgerecht is een witte jasmijnthee een mooie aanvulling. Bruisend water met rozemarijn en een schijfje citroen is natuurlijk ook heerlijk om te drinken.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Garnalen en verse vis:
Verse vis en garnalen zijn erg bederfelijk. Doe het na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast. Bewaar zo dicht mogelijk bij het vriespunt, maximaal 1 dag.

Het voorgerecht van dit Kerstmenu is een Witlofschuitje met paddenstoelenpaté.
Het nagerecht van dit Kerstmenu is Gegrilde pruimen met vruchtencoulis en amandelgranola.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bloemkool heeft deze maand (mei) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 470 kcal 470 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
1,7 gram 1,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept