Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Vegetarische moussaka

Vegetarische moussaka

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 400 gram (vastkokende) aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram vegetarisch kruimgehakt
  • 300 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadvet
  • 1½ eetlepel bloem
  • 150 ml halfvolle melk
  • peper
  • 40 gram geraspte kaas 30+

Materialen

Ovenschaal (2 liter)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken, kook ze in weinig water in 15 minuten beetgaar en laat ze afkoelen.
  2. Was de aubergine en snijd in dunne plakken. 
  3. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  4. Meng de helft van de olie door de aubergine.
  5. Verwarm een koekenpan en bak hierin de aubergines gaar.
  6. Neem ze uit de pan, voeg de rest van de olie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  7. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak even mee.
  8. Voeg de tomaten, kaneel en oregano toe en laat 10 minuten sudderen totdat het meeste vocht verdampt is. 
  9. Warm de oven voor op 200 °C.
  10. Verwarm het bak- en braadvet in een klein pannetje en voeg de bloem toe. 
  11. Voeg beetje bij beetje melk toe en roer steeds totdat deze is opgenomen en er geen klontjes meer zijn.
  12. Warm de saus door en voeg naar smaak peper toe.
  13. Snijd de aardappelen in plakjes.
  14. Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aardappelen.
  15. Leg de helft van de aubergine erboven op, de rest van de aardappelen en de rest van de aubergine.
  16. Schenk de tomatensaus eroverheen. 
  17. Voeg de kaas toe aan de witte saus en verdeel deze over de schaal.
  18. Laat de moussaka in 20 minuten heet worden en goudgeel kleuren.

Extra informatie

Vleesvervanger:
Wil je zeker weten dat je vleesvervanger in de Schijf van Vijf staat? Gebruik onze gratis app 'Kies Ik Gezond?' of bekijk de criteria voor een goede vleesvervanger op onze website.

Ingrediënten over?

Tomaten uit blik over? Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Maak er linzen in tomaten-kokossaus van. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (september) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 630 kcal 630 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 30 gram 30 gram
Zout
1,9 gram 1,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept