Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Tofu met tomaten

Zoek een ander recept

Peper geeft de tofu pit. Heerlijk met een frisse andijviesalade erbij.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 150 gram tofu
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 2 vleestomaten
  • 1 sjalot of kleine ui
  • ½ Spaanse peper
  • 2 bosuitjes
  • 1 klein krop andijvie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing
  • azijn
  • gerookt paprikapoeder

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Snijd de tofu in blokjes en bestrooi ze met het chilipoeder.
  3. Was de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  4. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  5. Verwijder de pitjes van de Spaanse peper en snijd hem in smalle reepjes.
  6. Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.
  7. Maak de andijvie schoon en snijd de andijvie in smalle repen.
  8. Klop een dressing van 1 eetlepel olie, 1 eetlepel water, de honing, wat azijn en peper. 
  9. Meng de dressing door de andijvie.
  10. Verwarm de rest van de olie in een wok en bak hierin de tofu bruin.
  11. Voeg de tomaten, de sjalot en de reepjes peper toe en smoor dit kort mee.
  12. Schenk er 100 ml water bij en warm het geheel goed door.
  13. Schep de ringen bosui erdoor en maak het gerecht op smaak met wat gerookt paprikapoeder.
  14. Geef de andijviesalade en de rijst erbij.

Ingrediënten over?

Spaanse peper:
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.
Maak de rest van de tofu met een pittige saus.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) is deze maand (juni) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 525 kcal 525 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 7 gram 7 gram
Zout < 0.1 gram < 0.1 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.