Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Surinaamse okersoep met tom tom

Surinaamse okersoep met tom tom

Van deze soep met oker (okra) wordt je heel blij! De tom tom erin (balletjes van bakbanaan) maakt de smaakbeleving compleet.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 100 gram runderpoelet (ribbesoep)
  • 2 pimentkorrels
  • 1 (vers) laurierblaadje
  • 1 kipfilet
  • 1 ui
  • 5 takjes bladselderij
  • 1 grote bakbanaan
  • 100 gram oker (okra)
  • 100 gram tajerblad
  • 100 gram antroewa
  • 125 gram zilvervliesrijst

Bereiding

  1. Breng 2 liter water met het rundvlees, de pimentkorrels en de laurierblaadjes aan de kook. Trek er in 3 uur de bouillon van. Als je dit in een snelkookpan doet, is de bereidingstijd korter. 
  2. Snijd de kipfilet in dunne reepjes.
  3. Pel de ui en snijd hem in snippers.
  4. Was de selderij.
  5. Doe de kipfilet, de ui en de selderij bij de bouillon en breng aan de kook.
  6. Pel de bakbanaan en snijd hem in stukken.
  7. Kook de banaan ongeveer 12 minuten.
  8. Laat de bananen afkoelen, prak hem en maak er balletjes (tom tom) van.
  9. Was de oker, het tajerblad en de antroewa. Snijd de oker in stukken, het tajerblad in repen en de antroewa in blokjes.
  10. Doe de groente bij de bouillon en kook de soep nog ongeveer 30 tot 45 minuten.
  11. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  12. Serveer de soep met de tom tom en een kommetje rijst.

Ingrediënten over?

bladselderij:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar of vries de kruiden in.

Samenwerking

Recept van het Voedingscentrum met een beetje van Jennifer Jessica, van 'Surinaams koken met Jen'!

dit recept is bekeken door 'Koken met jen'

Jen maakte voor ons ook een aantal recepten, bekijk ze: 
Cassave met gestoofde kip en kousenband
Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met boontjes en eierreepjes
Pindasoep met tom tom
Tonijnsalade
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Informatie over dit recept

Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 675 kcal 675 kcal
Vet 5 gram 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 115 gram 115 gram
Waarvan suikers 35 gram 35 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept